>
Norveška nevladina udruženja na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici Norveška nevladina udruženja na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici
Norveške organizacije “Bike for Peace” i “Mayors for Peace” su u ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu najavili svoje učešće 11. jula iduće godine... Norveška nevladina udruženja na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Norveške organizacije “Bike for Peace” i “Mayors for Peace” su u ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu najavili svoje učešće 11. jula iduće godine na memorijalnom danu i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Članovi ovih nevladinih organizacija su bivši I aktuelni političari, akademici, umjetnici i druge javne ličnosti iz Norveške.

Obje organizacije su od 70-ih godina prisutne u cijelom svijetu te se svojim djelovanjem, apelima i projektima bore za mir u svijetu. Tore Naerland, vodja ovog projekta, naglašava da se raduje posjeti BiH i da će učiniti napor da što više svojih kolega animira da mu se pridruže u julu u Srebrenici. Planiran je i biciklistički maraton do Potočara.

Ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević ističe da su ovakve inicijative jako važne da se genoicid u Srebrenici ne bi zaboravio.

– Također jako je bitno da BiH ostane u fokusu svjetske javnosti da bi se problemi koje imamo riješili, sanirali. Ovdje se ne radi samo o simboličnoj posjeti norveških aktivista, nego i nizu sastanaka koje smo za njih planirali, a iz kojih će, nadamo se, nastati u dogledno vrijeme i kvalitetni projekti. Pogotovo ne smijemo zaboraviti privredni aspekt. S tim u vezi postarat ćemo se da u posjeti budu i privrednici, pogotovo oni koji se fokusiraju na turizam – kaže Makarević zahvalivši se posebno bh. aktivisti u Norveškoj Ahmedu Lindovu na pomoći i spremnosti da bude vodič ovoj grupi u BiH.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

No announcement available or all announcement expired.