Vijesti iz zemlje

Nobelovac Muhamed Yunus dolazi u BiH u organizaciji BBI banke

U organizaciji BBI banke Bosnu i Hercegovinu posjetit će ugledni nobelovac Muhammad Yunus kako bi ovdašnjoj javnosti predstavio  svoja dostignuća u oblasti ekonomskih nauka.  Bangladeški bankar i ekonomist osnivač je Grameen Banke i u svijetu je poznat po uvođenju i razvoju koncepta mikrokredita, odnosno davanju sitnih zajmova za poduzetnike koji su previše siromašni da bi se kvalificirali za tradicionalne banke. Više puta respektabilni svjetski mediji i institucije proglašavala su Yunusa jednom od 25 najuticajnijih osoba u svijetu.  Nobelovac Muhammad Yunus je ličnost koja uživa podršku svjetskih lidera  i sa Zapada i sa Istoka i koji je u svijetu prepoznatljiv kao borac protiv siromaštva.

Inače,Yunus je dobitnik mnogih prestižnih svjetskih nagrada na polju struke, za izuzetan društveni doprinos kao i mnogobrojnih drugih akademskih nagrada. Krajem prošle godine ugledni “The Centennial Fund” u čijem sastavu se nalaze stručnjaci  iz najrazvijenijih zemalja svijeta dodijelo je Yunusu  nagradu za životno djelo ”Prince Abdulaziz bin Abdullah”. Zajedno sa Yunusom novčana nagrada ”Prince Abdulaziz bin Abdullah” za liderstvo i poduzetništvo dodijeljena je i Ameru Bukviću direktoru BBI banke.

Dolazak  istaknutog nobelovca u BiH dio je aktivnosti koje banka provodi u okviru društveno odgovornog poslovanja i BBI Projekta internacionalizacije i promocije Sarajeva i BiH.  U okviru ovog Projekta u ovoj godini bit će organizirane i različite aktivnosti na promoviranju poduzetništva i razvoja ekonomije.

 

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button