Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Njemački islamofobi – pokret ili populisti?

Njemački islamofobi – pokret ili populisti?

Ono što ne predstavlja nikakvo iznenađenje je da su antiislamski osjećaji u Njemačkoj napokon dospjeli na ulice [AP]

Demonstrante ujedinjuje nešto više od slijepe mržnje prema islamu.

Piše: Paul Hockenos

Nijemci su se u mnogim gradovima širom Njemačke mjesecima okupljali ponedjeljkom navečer kako bi se suprotstavili navodnoj islamizaciji Njemačke. Raširena i donedavno nepoznata grupa sa sjedištem u Drezdenu, gradu na istoku Njemačke, pod nazivom Patriotische Europaer gegen eine Islamisierung des Abendlandes (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada – PEGIDA), predvodi ova okupljanja.

Protesti u Drezdenu, na kojima je jedne večeri prošle sedmice učestvovalo 17.500 ljudi, najveći su antiislamski protesti u Evropi. Ovi protesti su posebno uznemirujući zato što su, sve donedavno, antiislamske predrasude u Njemačkoj bile relativno skrivene, za razliku od drugih evropskih zemalja, poput Francuske i Velike Britanije. Ali, to se dramatično primijenilo u 2014. godini.

Ovi protesti su posebno uznemirujući zato što su, sve donedavno, antiislamske predrasude u Njemačkoj bile relativno skrivene.

Protesti u Njemačkoj duboko su uznemirujući, ali ne zato što postoji mogućnost da ove snage dođu na vlast, kao što su nacisti ili stranke krajnje desnice u koalicijskim vladama u drugim evropskim zemljama došle 1930-ih godina. Ove struje ne privlače većinu Nijemaca i glavne stranke ne žele sarađivati s njima.

Ali, protesti otkrivaju snažnu neliberalnu struju u Njemačkoj – i širom cijele Evrope – koja, baš kao i antisemitizam u prošlosti, koristi strah od drugog, u ovom slučaju strah od muslimanskih imigranata, kako bi izrazili zabrinutost za pitanja poput međunarodne finansijske krize, izgubljenog ili ugroženog društvenog statusa srednje klase, nezaposlenosti i nasilnog kriminala. I sada, za razliku od prije samo godinu dana, u Njemačkoj postoji populistička stranka koja podržava ovu struju, probijajući se na pokrajinskim parlamentima s oko 10 posto glasova.

Nadolazeća islamofobija

Još uvijek nije jasno da li je PEGIDA bona fide društveni pokret u nastanku, ili samo populistička flash mob grupa koja neće uspjeti. Ali, porast islamofobije ima ogromne posljedice na kavalitet demokratije u Evropi, posebno sada, kada postoji sve više imigranata koji bježe od sukoba i koji računaju na pomoć Evrope.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Njemački islamofobi – pokret ili populisti?

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top