Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Njemačke sudije pozivaju na zabranu hidžaba na sudu zbog ‘neutralnosti’

Njemačke sudije pozivaju na zabranu hidžaba na sudu zbog ‘neutralnosti’

Dva utjecajna njemačka udruženja pravnika pozivaju na zabranu hidžaba za sudije i advokate kako bi održali ‘neutralnost’ suda. Slučaj advokatice sa hidžabom kojoj je ranije ove godine zabranjeno da nosi hidžab u bavarskom gradu Augsburgu izazvao je žestoke rasprave.
Ali Akila Sandhu je vratila svoje pravo da nosi hidžab tokom sudskih rasprava nakon što je sud donio presudu da je zabrana napad na vjersku slobodu i da nema pravnu osnovu.

Sada, dva najveća njemačka udruženja sudija pozivaju na formalnu zabranu nošenja hidžaba u sudnici, kao i drugih vjerskih simbola.

“Neutralna odjeća sudija treba djelovati kao vanjski signal svim učesnicima sudskog procesa da će sud objektivno i nepristrasno donijeti odluku u sporu u skladu sa zakonom”, kazao je Sven Rebehn, predsjednik Njemačkog udruženja sudija za novine Rheinische Post.
“Zakon o odijevanju mora biti ograničen ne samo na maramu, već također mora uključiti i drugu vjersku odjeću i simbole”.

Robert Seegmüller, predsjednik Udruženja njemačkih sudija upravnog suda, kazao je da neophodna crna haljina, bijela košulja i bijela leptir kravata, kravata ili marama oko vrata su važne kako bi pokazale da ishod slučaja ne ‘ovisi o osobi, već isključivo na onome što zakon kaže’.

On tvrdi da je neutralna odjeća naročito važna u slučajevima gdje su stranke nemuslimani, prenosi The Local.
Moguću zabranu nošenja hidžaba pravnim zastupnicima na sudu također podržavaju političari, uključujući ministre pravde Baden-Württemberga i Mecklenburg-Vorpommerna koji rade na novim državnim zakonima.
No, postoje tenzije između argumenata za neutralnost i mogućih kršenja vjerskih sloboda.
Predsjednica Odbora Bundestaga za zakonodavstvo i zaštitu potrošača Renate Künast je kazala da zabrana nošenja hidžaba može biti ‘ozbiljno zadiranje u slobodu vjere”.
Godine 2008., savezno ministarstvo pravde je izdalo smjernice o odijevanju ali njemački ustav ne zabranjuje građanima da nose vjerske simbole.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com