Vijesti iz svijeta

Izraelski zakon potvrđuje aparthejd: Selo Al-Arqib izraelski buldožeri su srušili 78 puta

Palestincima u Izraelu zakon o ‘jevrejskoj državi’ je konačno skidanje izraelske maske pred cijelim svijetom.
 

Piše: Waad Ghantous

Uprkos protestima zbog usvajanja Nacrta novog zakona o “jevrejskog državi”, njegov diskriminirajući sadržaj dio je duge historije izraelske marginalizacije i diskriminacije palestinske zajednice.

Zakon koji izraelski parlament Knesset tek treba usvojiti definiše Izrael kao “nacionalnu državu jevrejskog naroda”, koja čuva cionistička načela, na kojima je osnovana prije više od 60 godina, na štetu svih Palestinaca.

Oni koji brane taj zakon ističu da štiti “prava svih građana”, zanemarujući činjenicu samo Jevrejima garantuje “zajednička prava”, kojima je uvijek, bez obzira na njihovo porijeklo, bilo dozvoljeno da migriraju u Izrael i dobiju državljanstvo.

U Netanyahuovom kabinetu ministri su usvojili zakon: 15 ministara je bilo za, a njih šest protiv zakona, što je navodno uzrokovalo žučnu raspravu. Kao i obično, debata se nije fokusirala na prava palestinskih stanovnika Izraela, koji čine 20 posto ukupnog stanovništva, nego se usredsredila na izraelsku deklaraciju nezavisnosti i začetničku ideologiju cionizma.

Za 1,7 miliona Palestinaca, koji su bili prisiljeni prihvatiti izraelsko državljanstvo i nastaviti živjeti u onome što je postao Izrael nakon dana Nakbe, ovaj zakon ne predstavlja ništa više nego konačno skidanje maske Izraela pred cijelim svijetom. 

Rasprava, koju je ovaj zakon uzrokovao, također ne predstavlja ništa novo: uprkos našem nominalnom državljanstvu, nas su uvijek smatrali građanima drugog reda, koji imaju ograničena prava, bez ikakvog razloga, osim što nismo rođeni Jevreji.

Diskriminacija od prvog dana

Usvajanje Netanyahuovog najnovijeg nacrta zakona nema nikakav značaj Palestincima iz cijelog svijeta – one iz današnjeg Izraela, okupiranih palestinskih teritorija i dijaspore, gdje milioni izbjeglica čekaju na povratak u zemlju iz koje su nasilno protjerani 1948. godine.

Povezani članci

Back to top button