Vijesti iz zemlje

Nije kriv. Izraelski kapetan koji je ubio trinaestogodišnju palestinsku djevojčicu ispalivši u nju 17 metaka

Oficir izraelske vojske koji je ispalio cijeli šaržer svoje automatske puške u 13-ogodišnju palestinsku djevojčicu, a zatim rekao da bi učinio isto, čak i da je imala samo tri godine oslobođen je jučer svih optužbi od strane vojnog suda.

Vojnik, koji je jedini identificiran kao “Kapetan R” je optužen za relativno male prekršaje za ubistvo Iman al-Hams koja je ubijena sa 17 metaka, dok je šetala u blizini izraelskog vojnog punkta u blizini Rafah izbjegličkog kampa u Gazi prije godinu dana.

Način ubijanja djevojčice Iman i objava snimke u kojoj je kapetan upozoren da je ona samo dijete koje je preplašeno na smrt, napravilo je ove pucnje jednim od najkontroverznijih od početka palestinske intifada koja je izbila prije pet godina, iako je stotine druge djece također ubijeno.

Nakon presude, Imanin otac, Samir al-Hams, rekao je da vojska nikada nije ni namjeravala priznati da je vojnik odgovoran.

Oni ga nisu ni optužili za ubijanje djevojčice Iman, samo za manje prekršaje, a sada kažu da je nevin I z ate prekršaje, iako je pucao u moju kćerku toliko puta, On dodaje “Ovo je bilo hladnokrvno ubistvo djevojke. Vojnik ju je ubio jednom a sud ju je ubio po drugi put. Koja je poruka? Oni govore svojim vojnicima da slobodno ubijaju palestinsku djecu!”
 

Izvor: theguardian.com

Prevod: Akos.bA

Povezani članci

Back to top button