Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nezim Halilović: Povratak prve grupe bh. hadžija iz Meke 18. septembra

Nezim Halilović: Povratak prve grupe bh. hadžija iz Meke 18. septembra

Muslimanski vjernici su juče, trećeg dana Kurban-bajrama, na mostu Jamarat po treći put izvršili obavezu poznatu kao “kamenovanje šejtana”, čime je i kompletiran obred hadža Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine, njih 1.405, koje se nalaze na najvećem muslimanskom godišnjem hodočašću u Meku, što je jedna od temeljnih islamskih dužnosti, su dobro, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) direktor Ureda za hadž i umru Nezim Halilović.

Prema njegovim riječima, povratak prve grupe hadžija predviđen je za 18. septembar.

Inače, više od dva miliona hadžija iz cijelog svijeta boravi u Meki.

“Sve hadžije su dobro i zdravo. Naš povratak je 18, 19. i 20. septembra”, pojasnio je Halilović i dodao da je samo jedan hadžija imao povredu kuka, ali da je i on dobro.

Muslimanski vjernici su juče, trećeg dana Kurban-bajrama, na mostu Jamarat po treći put izvršili obavezu poznatu kao “kamenovanje šejtana”, čime je kompletiran obred hadža.

Muslimanski vjernici započeli su prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama u Mini obred kamenovanja kamenog stuba koji simbolizira šejtana ili sotonu.

Muškarci u bijeloj odjeći i žene u haljinama koje pokrivaju cijelo tijelo pristupili su obredu koji se sastoji u bacanju sedam kamenčića na veliki kameni stub prvog dana i 21 kamenčića drugog i trećeg dana na tri stuba, veliki, srednji i mali.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top