Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Neuspjeh našeg suočavanja sa problemima je u tome što se borimo protiv posljedica, a ne uzroka

Neuspjeh našeg suočavanja sa problemima je u tome što se borimo protiv posljedica, a ne uzroka

“… ne mogu samo vjerovati, moram i činiti, djelovati, raditi.”

 

”Neuspjeh našeg suočavanja sa problemima nalazi se, pored ostalog, i u činjenici da uvijek kasnimo, da se borimo protiv posljedica, a ne protiv uzroka.”

(A. Izetbegović, ‘72)

“Mora se prekinuti praksa današnjih upravljača, jednih da koriste islam za svoje političke ciljeve, a drugih da otvoreno ratuju protiv svega što je islamsko.”

(A. Izetbegović. 72.)

„Činjenjem dobra pomažem Bogu u usavršavanju, popravljanju jednog nesavršenog svijeta, sarađujem s Njim. Bez moga doprinosa jedan dio svijeta ostat će zauvijek nedovršen ili nesavršen, neostvaren. Zato ne mogu samo vjerovati, moram i činiti, djelovati, raditi. … Zato ću kada me neko uputa, a posebno kada me upita moje dijete: šta je to islam, odgovoriti: to je vjerovati i činiti dobro.”

(A. Izetbegović ‘78.)

“Ne znam da li se može govoriti o glupom seljaku. Češći slučaj gluposti susrećemo kod tzv. intelektualnog imbecila. To je najodbojniji i najočitiji vid gluposti. Lažna učenost više otkriva nego što prikriva glupost. Tu se glupost vidi na očigledan način. Nikad tu vrstu gluposti nisam vidio kod seljaka.”

(Alija I.)

 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top