Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Neki od načina brisanja grijeha 4/6

Neki od načina brisanja grijeha 4/6

S arapskog preveo: hfz. Mustafa Efendic

Post mjeseca ramazana
Allahov poslanik kaže: “Ko bude postio vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi u mjesecu ramazanu, bice mu oprošteni njegovi grijesi.” (Buhari, 4/331 i Muslim, br. 760)

Post šest dana ševala
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko bude postio mjesec ramazan, a potom šest dana ševala, kao da je postio cijelu godinu.” (Muslim, br. 1164)

Post na Dan Arefata
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Post na Dan Arefata briše male grijehe koji su počinjeni prošle i koji će biti počinjeni naredne godine.” (Muslim, br. 1162)

Post Jevmu ašura
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Post na Dan ašure, računam da je kod Allaha vrijedan da briše grijehe koji su počinjeni u toj godini.” Muslim 1162)

Priređivanje iftara postaču
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko iftari postača ima nagradu kao postac, s tim što se njemu ne umanji ništa od nagrade.” (Tirmizi, br. 807)

Kijam u Lejletul kadru
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Ko bude klanjao nocni namaz u Noci kadr, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bice mu oprošteni grijesi koje je pocinio.” (Buhari, 4/221 i Muslim, br.1165)

Davanje sadake
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Sadaka gasi grijehe kao što voda gasi vatru.” (Tirmizi, br. 2616)

Obavljanje hadždža i umre
Resulullah kaže: “Umra do umre briše grijehe koji se u međuvremenu počine, a za ispravan hadždž nema druge nagrade osim Dženneta.” (Muslim, br. 1349)

Rad u prvih deset dana zul-hidžeta
Muhammed, alejhiselam, je rekao: “Nema dana u kojima je Allahu draže čovjekovo dobro djelo od onog u prvih deset dana zul-hidžeta.” Ashabi su upitali: “Je li ni džihad na Allahovom putu?” Reulullah je odgovorio: “Ni džihad na Allahovom putu, osim čovjek koji je izišao sa svojim životom i imetkom, zatim ništa od toga ne vrati kući.” (Buhari, 2/381)

Borba na Allahovom putu
Muhammed, alejhiselam, kaže: “Probdjeti jedan dan na Allahovom putu bolje je od dunjaluka i onog što je na njemu, a imati prostora u Džennetu koliko jedan bič, bolje je od Dunjaluka i svega na njemu.” (Buhari, 6/11)

Dijeljenje na Allahovom putu
Resulullah kaže: “Ko opremi gaziju (borca) on se već bori na Allahovom putu, ko se bude brinuo o njegovoj porodici, on se već bori.” (Buhari, 6/37 i Muslim, br. 1895).

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top