Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Nedostatak samopouzdanja: Gricka li vaše dijete nokte?

Nedostatak samopouzdanja: Gricka li vaše dijete nokte?

Djeca u određenom periodu života često grickaju nokte ili sišu palac. Te pojave smatraju se prirodnim u prvim godinama života. Međutim, od četvrte godine to je već problem jer su u tom dobu glavni uzroci ovih pojava stres i napetost

Grickanje noktiju obično je način ispoljavanja unutrašnje napetosti djeteta. Ponekad može nastati kao oponašanje nekog pojedinca iz djetetovog okruženja. Ova pojava nije primjetna kod djece uzrasta od tri-četiri godine. Čak i ako se pojavi može se reći da je to samo kratkotrajno oponašanje nekog odraslog i ne tretira se kao problem.

Nedostatak samopouzdanja

Grickanje noktiju koje se smatra poremećajem u ponašanju počinje poslije treće ili četvrte godine. U većini slučajeva manifestira se kao manjak samopouzdanja. Izvori stresa mogu biti različiti: ljubomora na brata/sestru, pretjeran autoritet, preciznost, perfekcionistički i opresivni stavovi roditelja, rastanak i smrt. To su iscrpljujući procesi koji mogu biti uzroci stresa, a time i pojave grickanja noktiju. Osim toga, uzroci ove pojave mogu biti razni školski ili problemi s prijateljima pa dijete koje gricka nokte tu radnju podsvjesno doživljava kao način opuštanja. Zato roditelji koji se suoče s ovim problemom najprije moraju odrediti uzrok koji je doveo do ovakvog ponašanja. Djetetu treba naći neko zanimanje, udaljiti ga od napetih situacija i omogućiti mu boravak u mirnoj okolini, što će olakšati proces liječenja.

Roditelji mogu započeti s procesom liječenja tako što će opominjati dijete da je ovakvo ponašanje štetno za zdravlje. Ali, ovo opominjanje ne smije biti često; važno je da se ograniči jednom do dvaput u toku dana. Kako bi se stvarno odustalo od ove navike, najvažnije je prestati s direktnim upozorenjima. “Ne grickaj nokte!”, “Skloni ruke iz usta!”, “Ruke!” i slična upozorenja samo pospješuju takvo ponašanje. Roditelji ovim upozorenjima nesvjesno usađuju takvo ponašanje, jer mozak pohranjuje ono što uho čuje….

Opširnije na portalu Novog vremena:

Gricka li vaše dijete nokte?


Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top