U FokusuVijesti iz svijeta

Ne radi se o mirovnom, već o planu likvidacije Palestine

Piše: Haydar Oruc

Vidjelo se da nema ničeg novog i drugačijeg od ranije objelodanjenog plana, koji je američki predsjednik Donald Trump saopćio u društvu izraelskog premijera Netanyahua.

Iako se tvrdilo da će tekst plana, koji je prošle godine objavio izraelski list “Israel Hayom”, biti dopunjen, uzimajući u obzir prigovore palestinske administracije i samim time postati razuman prijedlog koji bi mogla prihvatiti i palestinska strana, ispostavilo se da je američka administracija o nekim pitanjima iznijela još odvažniji plan na štetu Palestinaca, ističe u svojoj analizi Haydar Oruc, stručnjak za studije Levanta u Bliskoistočnom istraživačkom centru (ORSAM).

Iako je ranije navedeno da je ovo početak procesa kojim bi se moglo ići čak do redizajna Bliskog istoka i bilo jasno da je toliko važan da odredi sudbinu palestinskog naroda koji je 70 godina pod okupacijom, izostanak palestinskih predstavnika u ovom procesu pokazao je da je taj plan mrtvorođenče.

I pored ovog veoma značajnog detalja, Trump, kako bi dobio potporu jevrejskog lobija pred predsjedničke izbore u novembru 2020. godine, nije vidio nikakvu smetnju da ovo pitanje pretvori u show i, kao u slučaju odluka o Jerusalemu i Golanu, donosi presude o pitanjima u kojima to Sjedinjene Države i nemaju pravo.

Uz Trumpa, protiv kojeg se vodi proces opoziva, nije bio niko drugi do izraelski premijer Benjamin Netanyahu protiv kojeg se također vode tri korupcijska procesa, a koji ni nakon dva puta održanih izbora 2019. godine nije uspio formirati vlast.

U ovom showu glavne uloge pripadaju Trumpu i Netanyahuu koji prolaze kroz težak period zbog korupcijskih istraga što se protiv njih vode, no onaj ko nedostaje u takozvanom mirovnom sporazumu jesu predstavnici druge strane, palestinske administracije.

SAD je u prethodnim mirovnim pregovorima igrao ulogu neutralnog posrednika, a uz američke zvaničnike tada su se našli i izraelski i palestinski lideri. Međutim, u ovom momentu neutralnost SAD-a nesumnjivo je nestala, a budući da je trenutni plan pripremljen samo s izraelskom perspektivom, palestinski predstavnici nemaju priliku biti tamo.

– Sadržaj plana 

Kada se pogleda sadržaj plana sačinjenog na 181 stranici, može se primijetiti da se tekst sastoji od nametanja jevrejskih političara i birokrata pod upravom SAD-a, a ne od sporazuma koji zagovara interese obiju strana.

Trump je rekao da je ovaj plan posljednja prilika za Palestince. Bez ulaska u politički okvir i govora o tome šta Palestinci time dobijaju, poručio je kako će odbijanje tog plana imati kobne posljedice.

Pitanja poput statusa Jerusalema, granica, prava palestinskih izbjeglica na povratak, jevrejskih doseljenika, u planu su u suprotnosti s tradicionalnom politikom SAD-a i trenutnim odlukama Ujedinjenih naroda, što je jasan pokazatelj da se ovaj plan neće moći implementirati.

U Trumpovom govoru istaknuto je kako će Jerusalem ostati kao ujedinjen (nedjeljiv) glavni grad Izraela, a obećanje da će palestinska strana, ukoliko ispuni potrebne uvjete, na taj način moći doći do države čiji je glavni grad Istočni Jerusalem i da će SAD tu otvoriti ambasadu, u sebi sadrži kontradikcije.

Čini se da Trumpovo poimanje Istočnog Jeruzalema nije u skladu s trenutnim Istočnim Jerusalemom pod kontrolom palestinske uprave, u čijim granicama je i džamija Al-Aksa.

Prema takozvanom američkom mirovnom planu za Bliski istok, tačnije njegovom tekstu koji je ranije procurio u javnost, glavni grad Palestine trebao bi biti Abu Dis. U tom smislu, kada bi palestinska strana i ispunila sve uslove koji se od nje traže, jasno je da glavni grad zemlje na toj teritoriji ne može biti Jerusalem, već da je plan da on bude formiran na nekim predgrađima izvan samog grada.

– Granice i podjela teritorija

Prema Trumpovoj izjavi, ako Palestinci prihvate ovaj plan, teritorij palestinske države koja bi nastala nakon četvorogodišnjih pregovora bit će udvostručen.

Kada pogledamo kartu i pokušamo shvatiti kako će se to dogoditi, vidi se da je riječ o tehnološkim regijama koje će biti implementirane na dva odvojena komada zemlje u pustinji Negev, a riječ je o poljoprivrednim područjima i naseljima koja će nastati dalje na jugu.
Činjenica da će plodno zemljište, poput doline Jordana, biti zamijenjeno naseljenim, poljoprivrednim i industrijskim područjima koja se planiraju formirati u pustinji, konkretan je pokazatelj koliko je taj plan utopijski.

Izrael je već putem ministra odbrane potvrdio da ne planira odustati od zemlje radi mogućeg sporazuma, dok se, s druge strane, palestinski teritorij planira zamijeniti za neplodno zemljište bez vode.

Pored toga, komisija koju će formirati američki i izraelski dužnosnici obavit će detaljnu analizu na Zapadnoj obali kojom je predviđeno da se granice ponovno utvrde kako se ovdje ne bi uzurpirali jevrejski doseljenici.

Ono što je ovdje jasno jeste da će američke i izraelske vlasti donijeti odluku o tome koliko će na kraju ovog procesa zemlje ostaviti palestinskoj državi, odnosno Palestincima, stvarnim vlasnicima ovog teritorija.

– Prve reakcije na plan

Sigurno je da Palestina neće prihvatiti ovakav plan, što stvara dojam da se komplicirani i višeslojni problem poput izraelsko-palestinskog pitanja pokušava riješiti nekim ekonomskim iluzijama, a ne političkim rješenjem.

Palestinska uprava je objavila da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi te poručila kako odbacuje ovaj plan pripremljen potpuno u skladu s izraelskim interesima.

Izuzetno je važno da je, u ime Palestinaca u Gazi, i Hamas podržao takvu odluku.

Ova odluka je važna u smislu manifestacije volje palestinskog naroda, obzirom na to da je Trump već “zaprijetio” posljedicama ukoliko se ovaj prijedlog ne prihvati.

Povrh toga, nije moguće reći ni da je sporazum prihvaćen i podržan od strane cijelog Izraela.

Unatoč Trumpovom objašnjenju, opozicione stranke u Izraelu dovode u pitanje plan koji, kako navode, može dovesti do treće intifade Palestinaca.

Činjenica da se lider izraelske opozicije i predsjednik Saveza Plavo-bijelih Benny Gantz, kojega je Trump pozvao u Washington kako bi razgovarali o planu, vratio u Izrael bez da je sačekao obraćanje, pokazatelj je zbunjenosti i razilaženja na izraelskoj strani.

Oni koji tvrde da je, potezima načinjenim tokom dvaju izbora protekle, 2019. godine, Trump intervenirao u izraelskoj politici u korist Netanyahua navode kako se i ovoga puta radi o istoj praksi. No, kažu da će se to ovoga puta negativno odraziti na ishod izbora zakazanih za mart tekuće godine.

Stoga, nije moguće reći da je čak i izraelska strana, koja se čini najvećim pobjednikom u ovom planu, u potpunosti prihvatila plan, koji ima potencijal da dodatno ugrozi postojeću sigurnost na tom području.

Druga strana koja je zbunjena oko plana jeste SAD. Riječ je o planu iza kojeg ne stoji SAD, već Trump i ljudi iz njegovog okruženja,

Pojedini krugovi, prvenstveno demokrate, smatraju kako je nanesena šteta trenutnoj posredničkoj ulozi SAD-a, zbog čega je, na neki način, izgubio kredibilitet za pregovore o mirovnom sporazumu.

– Šta poslije ovoga?

Nakon što je palestinska administracija poručila da neće prihvatiti svoje uništenje, očekuje se da će američka i izraelska strana nastaviti proces bez palestinske administracije.

Svaki pritisak na palestinsku vladu, koja je odbacila takozvani mirovni plan, na ovaj će način biti legitimiran.

Moguće je i da će se, kroz Arapsku uniju i Organizaciju islamske saradnje, palestinska uprava pokušati oduprijeti planu njenog uništenja.

Ambivalentan stav mnogih muslimanskih zemalja, koje – unatoč primjedbama iz zemalja poputa Katara i Turske – podržavaju ovaj plan ili šute, jasno je da će takvo stanje ići u korist Izraela.

Kako ne postoji mogućnost da islamski svijet ovaj problem riješi u korist Palestinaca, čini se da je uvjeravanje globalnih aktera – poput Rusije i Kine, kao i Europske unije – neophodno za uravnoteženje pozicije SAD-a. U protivnom, u bliskoj budućnosti neće biti ni Palestinaca, a niti palestinskog pitanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button