Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ne odgađa se džuma – namaz zbog korona virusa

Ne odgađa se džuma – namaz zbog korona virusa

Današnji džuma-namaz će se organizovati bez ikakvih posebnih restrikcija i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini apeluje na sve svoje članove i pripadnike da ne podliježu panici koja se širi zbog pojave koronavirusa (COVID-19) u našoj zemlji, ali da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitili od ove bolesti.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović podsjeća sve starije osobe i osobe sa slabijim imunitetom iz rizičnih skupina da im je prema islamskim propisima dozvoljeno, iz preventivnih i zdravstvenih razloga, obaviti podne-namaz u kući umjesto džume u džamiji.

U saopćenju Kancelarije reisu-l-uleme se apeluje na sve članove da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i slično, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.

Islamska zajednica će pratiti sve instrukcije nadležnih državnih organa i shodno njima organizovati svoje aktivnosti i javna okupljanja i o tome informisati javnost, ali za sada, prema svim relevantnim informacijama, još uvijek nema potrebe za bilo kakvim vanrednim mjerama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top