Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > (Ne)obilježavanje Dana državnosti BiH: U Sarajevu praznična atmosfera, u Banjoj Luci običan radni dan

(Ne)obilježavanje Dana državnosti BiH: U Sarajevu praznična atmosfera, u Banjoj Luci običan radni dan

Dan državnosti BiH, koji se obilježava na godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Grad, različito se doživljava i tumači u dva bh. entiteta. Građani Sarajeva i Banje Luke tako na suprotne načine provode 25. novembar

  – Većina građana dva najveća bosanskohercegovačka grada Sarajeva i Banje Luke na potpuno različite načine doživljavaju 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dok se u Sarajevu na svakom koraku osjeća praznična atmosfera, građani Banje Luke obavljaju svakodnevne poslove i obaveze, javlja Anadolu Agency (AA). 

Sarajevski trgovi, ulice i kvartovi su ukrašeni zastavama BiH, a u radnjama koje su danas uglavnom zatvorene također se nalazi plavo-žuta državna zastava. Glavnom gradskom šetnicom moguće je sresti tek pokojeg prolaznika, a neki od njih u razgovoru za AA kažu kako se na ovaj dan osjećaju posebno.

– Jedinstven dan – 

“Meni je nešto lijepo, nešto posebno što bi trebali slaviti svi, čitava Bosna i Hercegovina, ali nažalost nije tako”, kazala je Ramija  Mujezinović iz Sarajeva.

Ona ističe kako je današnji dan jedinstven za sve ljude koji žive unutar BiH.

“Mislim da će doći vrijeme kad ćemo se ujediniti i da će biti vrijeme kao što je nekad bilo. Ipak je ovo nešto što je naše”, rekla je Mujezinović za AA.

Njeno mišljenje dijeli i sugrađanin Šerif Kulaglić koji smatra kako je dan državnosti najvažniji dan za mnoge narode svijeta.

“Velika stvar i ono što je svakom narodu jedan od najvažnijih dana je dan državnosti svoje zemlje, nešto najplemenitije”, rekao je Kulaglić.

On je kazao kako je žalosna činjenica da se u bh. entitetu Republika Srpska ne obilježava Dan državnosti. 

“Mislim da je to sramota njih najviše, za državu. To je nevažno za nas, a za njih treba biti sramota jer to je zajednička država, zajednička zemlja, ondje gdje se živi, gdje se stvara sve, to treba poštovati i cijeniti, a ovo je stvarno bruka i sramota”, razočarano je rekao Kulaglić.

– Običan radni dan u Banjoj Luci – 

I dok se u Federaciji BiH ovaj dan svečano obilježava, u Republici Srpskoj ništa ne odaje utisak prazničnog dana. Uobičajena užurbanost na ulicama, otvorene trgovine, radnici na poslu, učenici u školama….

Praksa odricanja i ignorisanja svih tekovina antifašizma pa time i 25. novembra kada su na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a udareni temelji državnosti BiH i njene granice u kojima i danas postoji, smatra Dragan Bursać kolumnista web-portala Buka, samo je nastavak “politike koju su nacionalisti predvođeni SDS-om utemeljili 1991. godine”.

“Stoga je cjelokupna antifašistička prošlost i dalje srpskom političkom korpusu koplje u oku. I prosto je nevjerovatno kako se 25. novembar u javnom i medijskom prostoru RS napadno ignoriše”, podvukao je Bursać u izjavi za Anadolu Agency.

On stoga ovu problematiku naziva šizofrenom i ističe da u srpskom nacionalnom korpusu postoji nevjerovatna ideološka pukotina koja je u konačnici rezultirala izjednačavanje fašističkih i antifašističkih pokreta.

Njegove riječi potvrđuje i činjenica da među srpskim političkim strankama konsenzus postoji jedino kada je u pitanju ignorisanje i Dana državnosti BiH i svih drugih tekovina koje su nastale na deklaraciji ZAVNOBIH-a.

– Inat prema Sarajevu – 

Tako je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nastavio praksu svojih prethodnika i jučer se nije pojavio na prijemu koji su u povodu Dana državnosti BiH organizirali druga dva člana Predsjedništva, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Ivanić je novinarima u Banjoj Luci svoju odluku obrazložio riječima da “dok god BiH ne donese zakon o praznicima nema osnove da se obilježava 25. novembar”.

Bursać stoga smatra da je takav stav zvaničnika RS-a i dio čistog inata prema kome “RS neće obilježavati niti jedan datum koji obilježava Sarajevo”.

Generacije stasale nakon devedesetih godina na prostoru RS o 25. novembru ne znaju ništa. Taj dio istorije BiH izbačen je iz udžbenika, pa se tako ovog praznika tek sa nešto nostalgije sjećaju starije generacije.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top