Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Navršila se 26. godišnjica pogibije zlatnih ljiljana Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Navršila se 26. godišnjica pogibije zlatnih ljiljana Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Dvadeset šesta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno – oslobodilačke borbe.

Na ovom mjestu okupile su se brojne delegacije, članovi porodice Hadžić i drugih članova porodica šehida i poginulih boraca, rodbina, prijatelji i saborci rahmetli Safeta Hadžića.

Cvijeće na spomen – obilježje položila je delegacija Općine Novi Grad predvođena načelnikom Semirom Efendićem, predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata, Kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, zatim predstavnici Oružanih snaga BiH, Gradske uprave Sarajeva, novogradskih udruženja i drugih brigada u Kantonu Sarajevo, koje su ovaj grad branile od agresora, te drugi zvaničnici iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Na današnji dan, Safet Hadžić je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem izgubio život na kapiji preduzeća “Pretis”, prilikom pokušaja da iz kruga tog preduzeća izvuče naoružanje i municiju neophodnu za odbranu Sarajeva. Bio je među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Govoreći o rahmetli Safetu, armijski general Ismet Hadžić između ostalog je kazao da nije poznavao čovjeka koji je više volio svoju vjeru i državu. Prisutnima je poručio da u današnjem vaktu, kada se borba za državu BiH vodi nekim drugim sredstvima nego 1992. godine, budu heroji poput rahmetli Safeta Hadžića, koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani domovine od agresora.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu „Pretisa“ u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova. Povodom obilježavanja godišnjice pogibije Safeta Hadžića u zgradi Općine Novi Grad postavljena je izložba o liku i djelu ovog heroja oslobodilačkog rata.

Safet Hadžić jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top