Islamske temeLiderstvo i menadžment

Navikni razum na razmišljanje o pozitivnim stvarima

LIJEP IZGLED

Nemoj zanemarivati svoju odjeću, pa da uznemiriš razum. Prljanje i mašćenje odjeće su stvari koje povlače brigu i tugu. Čuvaj čistoću svoje odjeće i nemoj zanemarivati lijep izgled kako bi osjetio blagodat duševnog rahatluka. Zaista je parfem, lijep izgled i čistoća odjeće dokaz dobrog ukusa i duševne stabilnosti.

Stvari za čistoću ne koštaju puno: malo šampona, nešto vode i jedno prskanje parfemom uz pranje zuba i bit ćeš boljeg stanja od stanja jadnosti i prljavštine, koja ti privlače tugu. Kosmos je lijep,  a priroda je očaravajuća, pa budi u skladu sa njima.

MALI NOTES

Nosi mali notes i olovku u džepu kako bi zabilježio sve korisne stvari pored kojih prođeš. Kada čuješ nešto korisno, stih, neku izreku, naučnu dosjetku, odmah je zapiši sa opisom glavnih stavki, jer će te one podsjetiti na ostatak govora i ono što želiš učiniti. Zapiši misli i ideje. Zapiši ono što čuješ ili vidiš od korisnih stvari i pouka.

TORBICA ZA NOVAC

Neka ti torbica za novac bude nadohvat ruku, jer su darežljivi Allahovi miljenici i miljenici ljudi. Pa približi novčanik rukama i udijeli makar malo. Počasti čuvara, vozača, konobara u restoranu, hamala. Počasti djecu, makar nekoliko komada slatkiša.

Važno je da daruješ, nije bitan iznos, jer je uistinu, značajan onome kome je potreban. Nemoj stisnuti ruku, pa da ti se prihodi smanje, srce postane nemilosrdno i poveća broj onih koji te kore. Neka ti ruka bude lahka i brza u činjenju dobra, makar bilo i neznatno.

POZITIVNE STVARI

Navikni razum na razmišljanje o pozitivnim stvarima, poput dobra, ibadeta, uspjeha, dobročinstva, bogobojaznosti, koristi, sadake i izmirivanja. Učini da tvoj razum lebdi po nebeskom nevidljivom svijetu, razmišljajući o prekrasnosti Allahovog stvaranja i onome što je darovao od dobra blagodati, opskrbe i milosti. A kloni se razmišljanja o grijesima, nesrećama, nezgodama i poreškoćama.

IZMAMLJIVANJE OSMIJEHA

Nastoj izmamiti osmijeh od nesretnika, siromaha i siročeta svojim darivanjem, ponašanjem, ljubaznošću, jer je unošenje radosti jedno od najboljih dobrih djela.

Allah će ti to nadoknaditi radošću i zadovoljstvom u srcu.

VJERNIKOVO VRIJEME

Kod vjernika nema čekanja ni odlaganja. Sve njegovo vrijeme je ispunjeno dobročinstvima. Nemoj se žaliti zbog dugog čekanja kod doktora, ili na aerodromu ili u saobraćaju, jer i tada možeš spominjati Allaha i učiti Kur’an.

RADOVANJE

Raduj se što si ostao u životu još jedan dan, jer si u prilici učiniti dobro, obaviti namaze, dati sadake. Ti si dobitnik i pobjednik. Zato iskoristi svaki minut, jer se on, uistinu, neće vratiti.

Izvor: MAPA PRAVOG PUTA

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Amila D.

Povezani članci

Back to top button