DijasporaKnjiževni kutak

Udruženje Divan sa zbirkom poezije čestita nacionalni praznik 28.09. Bošnjacima Makedonije i Kosova

Udruženje za kulturu, zajedničke vrijednosti i održivi razvoj „DIVAN“ je postavilo za cilj da po prvi put na jednom mjestu okupi pjesnike Bošnjake iz Makedonije, ali i značajne književnike drugih naroda i svrsti ih u zbirci koja će popularizirati pisanu riječ, slaviti poeziju, jačati inkluzivnost i povezanost među ljudima. Jednostavno graditi mostove prijateljstva, što je i dovelo do naslova zbirke.

U knjizi su svrstane pjesme pjesnika koji imaju i širi regionalni značaj i koji su dobitnici velikih književnih nagrada, a koji su iz Makedonije ili bili dio makedonskog društva u nekom periodu svoga života. To su: Seida Beganović, Kaloš Čeliku, Đoko Zdraveski, Izeta Babačić, Avdulah  Ramčilović, Slavica Gadžova Sviderska, Lila Arsova, Šefkija Borančić, Ferid Muhić, Mustafa Balje, Violeta Tančeva-Zlateva, Redžep Škrijelj, Šerif Ajradinovski, Sonja Tairovska Gjurčak, Ago Haurdić, Sadik Idrizi Aljabak, Suada Ajdarpašić, Alija Aljo Avdović, Božidar Jović, Zećir Ramčilović, Vladimir Martinovski, Mirzeta Memišević Hodžić, Jusuf Sulejman, Zvonko Taneski, Sonja Trajan i Almira Papić Crnovršanin. Takođe, u ovoj zbirci se podsjećamo i na književnika rahmetli Ferhana Kočana, koji je svojim radom dao veliki doprinos književnom stvaralaštvu Bošnjaka Makedonije, a njegova djela su takođe gradila i grade mostove prijateljstva između ljudi u ovom multietničkom društvu.

U okviru projekta bio je i objavljen konkurs za prijavu neobjavljenih poetskih autorskih radova. Pristiglo je 38 pjesama, od kojih je odabrano 25 pjesama. Nakon odabira, pjesme su ocijenili Izeta Babačić, Avdulah Ramčilović, Suada Ajdarpašić, Šefkija Borančić, Fatima Škrijelj, Ago Haurdić, Sabina Smajović i Seida Beganović. Isti broj bodova za najbolju neobjavljenu pjesmu imale su četiri pjesme: Tišina (Adisa Camić), Moje rano djetinjstvo (Naila Mehmedović), Opet u Sandžaku (Idriz Demirović) i Imam želba (Ajla Leković). Pored njih svoje pjesme u zbirci će imati: Almin Smajović, Aldin Ramčilović, Desanka Camić, Safeta Cucak, Adisa Avdović, Mithad Cucak, Majda Osmanović, Edin Ramčilović, Blagica Panevska, Alisa Kajtazi i Ajla Leković.

„Na ovaj način imamo knjigu koja je prepuna raznolikosti stila, ljepote i kvaliteta pjesničkog izraza. Time smo ispunili naš glavni cilj da se u ovoj knjizi susretnu pjesme mladih i starijih, nepoznatih i afirmiranih…, susretnu pjesme koje nose ideju koja zbližava ljude i podstiče na dobro.“ – istakao je idejni tvorac projekta Zećir Ramčilović.

Urednik izdanja je Seida Beganović, a odabir pjesama priredili su Safeta Cucak, Avdulah Ramčilović i Šefkija Borančić. Lekturu i korekturu uradila je Fatima Škrijelj (dio autora insistirao je da tekstovi ostanu neizmjenjeni što je i ispoštovano). Redosled autora je urađen prema hronološkom pristizanju radova. Takođe, zahvaljujemo se umjetniku Muradinu Begoviću koji je osmislio idejno rešenje za koricu zbirke.

Udruženje „DIVAN“ će ovu zbirku poezije podjeliti odličnim učenicima u bošnjačkim sredinama, četvrti put po redu kao dio akcije „Pokloni knjigu, nagradi znanje“. Zato dragi učenici, dobrodošli u svijetu poezije i stihova koji nude osjećanja, ljubav i poštovanje, stihovi koji grade mostove prijateljstva.

Kao završni dio projekta je i promocija ove zbirke, tačnije manifestacija Literaturni susreti „Bošnjaci za Makedoniju – Makedonija je naš dom“, na kojoj će se čitati poezija i na kojoj će pjesnici i ljubitelji književnosti imati prilike da se druže, bolje upoznaju, otvaraju prostor za dalju suradnju i grade mostove prijateljstva!

Uz čestitke svim Bošnjacima Makedonije i Bošnjacima Kosova, Zećir Ramčilović kaže: „Simbolično ova zbirka poezije izlazi iz štampe 28 Septembra, na nacionalni praznik Bošnjaka Makedonije, jer kao što zbirka okuplja Bošnjakčke književnike i značajne književnikje drugih naroda, gdje se popularizira pisana riječ, jača inkluzivnost i povezanost među ljudima, tako neka bude i u životu Bošnjaka sa svim makedonskim građanima. Jednostavno gradimo mostove prijateljstva“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button