Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Naučni skup “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”: Antibosanska matrica pokušava poricati Bosnu i njen narod

Naučni skup “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci”: Antibosanska matrica pokušava poricati Bosnu i njen narod

Na naučnom skupu učešće je uzelo 29 izlagača iz zemlje i svijeta i jasno su elaborirane najznačajnije teme koje se tiču savremenog ili aktuelnog bh. trenutka u oblasti kulture, politike, sociologije i dugih Na šestom naučnom skupu “Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci” koji je održan krajem maja u Sarajevu akcenat je bio na uočavanju ili identifikaciji antibosanske matrice koja povijesno djeluje na tlu BiH i stvara razorne interpretacije Bosne i bosanstva, kazao je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” prof. dr. Senadin Lavićna na prezentaciji zaključaka naučnog skupa, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavić je kazao da je na skupu učestvovalo 29 izlagača iz zemlje i svijeta gdje su se jasno elaborirale najznačajnije teme koje se tiču savremenog ili aktuelnog bh. trenutka u oblasti kulture, politike, sociologije i dugih.

“Jedna od generalnih teza do kojih smo mi došli u posljednjih šest godina jeste da je u BiH na djelu tokom cijelog 20. stoljeća jasan antibosanski model ili antibosanska matrica čija je glavna odlika antibosanstvo. Ta antibosanska matrica u oblasti kulture, politike, religijskih narativa, sociologije, književnih radova i mnogih drugih polja ljudskog ispoljavanja i kreativnog djelovanja na svaki mogući način pokušava poricati Bosnu i njen narod”, pojasnio je Lavić.

Istakao je da je njegova glavna intencija da se ne čuje riječ Bosna i da se uopće bosanstvo više ne percipira u razgovorima, druženjima, književnim djelima već da se “svedemo na etničko-religijske grupacije”.

Mišljenja je da je taj antibosanski model producirao i dalje producira velike i brojne nesporazume i nelagodnosti u ovom društvu. Lavić je pružio i nekoliko primjera u kojima se ogleda to antibosanstvo.

“Ono se ogleda u planskom i kontinuiranom poricanju Bosne u djelima politike, znanosti, književnog stvaralaštva, svakodnevnog iskustva, religijskih narativa. Potom se ogleda i u osporavanju bosanske nacije i postojanja bosanskog naroda, poricanju i nepriznavanju Bošnjaka kao autohtonog i starog evropskog naroda u hegemonijskim i ideologiziranim naracijama velikodržavlja. Ogleda se u negiranju bosanskog jezika i svih bitnih oznaka koje se vezuju za Bosnu kao i negiranje genocida iz 1992., 1995. godine”, naglasio je Lavić.

Ovo su, kako je kazao, samo neki primjeri na kojima se može pratiti djelovanje antibosanske matrice.

Profesorica Lada Sadiković govorila je o temi “Političko odlučivanje u procesu integracije BiH u EU” o kojoj je izlagala i na naučnom skupu. Podsjetila je na jučerašnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je presudio u korist Ilijaza Pilava u predmetu protiv BiH.

“Ovo nije ništa novo za one koji prate materiju. Još 2005. godine potvrdilo se da naš Ustav sadržava kombinaciju etničko-teritorijalnih diskriminatornih odredbi. Sud je donio odluku nakon pet godina i naložio je BiH po treći put da uskladi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i da samim tim bude u mogućnosti da samostalno ispunjava svoje međunarodne obaveze”, pojasnila je Sadiković.

Mišljenja je da će cijeli proces biti veoma težak za BiH.

Na konferenciji je govorio i Adil Kulenović koji je tom prilikom kazao da je danas dominantna pozicija medija u BiH određena ekonomskim i političkim tržištem, a sve zbog siromaštva i sve većeg klijentalizma.

“Nesređeno materijalno stanje i kontraverzna pozicija TV servisa, nedostatak BiH integrisane publike i pritisak na dalju etničku fragmentaciju doveo je do gubitka njihove proklamovane uloge ključnog faktora socijalne kohezije i demokratske integracije”, dodao je Kulenović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com