Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Naučna konferencija „Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“

Naučna konferencija „Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“

naucna konferencija - alija izetbegovic

Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom Yildirim Beyazit u Ankari organizira jednodnevnu naučnu konferenciju pod nazivom „Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“ u povodu obilježavanja petnaeste godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Konferencija će biti održana u petak 19. oktobra 2018. godine u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 11:00 sati.

Cilj ove konferencije jeste sagledavanje načina na koji je Alija Izetbegović razumijevao pravo i državu u svojim djelima i državničkom angažmanu. Pozvani predavač na konferenciji je prof. dr. Zühtü Arslan, predsjednik Ustavnog suda Republike Turske, čije izlaganje ima za cilj da ukaže na značaj pravne misli Alije Izetbegovića i njeno viđenje izvan granica Bosne i Hercegovine.

Programom konferencije planirano je izlaganje naučnih referata i radova eminentnih članova akademske zajednice i to akademika prof. dr. Mirka Pejanovića, prof. dr. Selme Cikotića i doc. dr. Admira Mulaosmanovića. Na konferenciji će svoja izlaganja imati i kolege sa Pravnog fakulteta Univerziteta Yildirim Beyazit u Ankari: prof. dr. Muharrem Kılıç i dr. Taylan Barin, dok će se učesnicima obratiti i prof. dr. M. Fatih Uşan, prorektor Univerziteta Yildirim Beyazit u Ankari.

Konferencija „Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“ se organizira uz podršku Ambasade Republike Turske u BiH i Ziraat banke.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top