Liderstvo i menadžment

Naučite vašu djecu osobini koja je odlučujuća za uspjeh

Želite da vaše dijete bude puno samopouzdanja, je li tako? Svaki priručnik za roditelje reći će vam koliko je to bitno. Ali, da bi dijete bilo sretno, zdravo i uspješno to nije sve što mu treba…

Ljudi razvijenog samopouzdanja nisu uspješniji od drugih, iako oni misle da jesu.

Ono što se uistinu računa je samosuosjećanje. To znači da ne morate cijelo vrijeme misliti da ste sjajni, samo trebate biti obazrivi prema svojim nedostacima.

Psihologinja Heidi Grant Halvorson objasnila je za Lifehacker što je to samosuosjećanje:

‘Spremnost da pogledate vlastite pogreške i nedostatke sa susretljivošću i razumijevanjem – to je prihvaćanje činjenice da ste pogriješili jer ste samo čovjek. Kada imate samosuosjećanje u teškom trenutku, nećete biti oštri prema sebi, niti osjećati potrebu defenzivnog fokusiranja na svoje ostale iznimne kvalitete kako biste zaštitili svoj ego.’

Kako naučiti djecu da budu suosjećajna sama prema sebi?

Babble.com nudi nekoliko ideja:

1. Slušanje
Djeca često vrlo dobro znaju što čine loše, a na čemu trebaju poraditi. Kada im dozvolite da govore o tome što su učinili, dobit ćete jasniju sliku o tome kako da im pomognete da budu suosjećajniji prema sebi dok rastu i uče.

2. Hvalite mudro
Hvalite radnju, a ne dijete. Umjesto da kažete kako si pametan, divite se učinjenom. To će dijete potaknuti da se nastaviti truditi bez stvaranja identiteta ‘pametnog djeteta’, koje im može poslužiti kako bi se zaštitili i prestali preuzimati intelektualne rizike.

3. Vježbajte suosjećanje
Naravno, vi ste im najveći uzor. Ako dijete od vas osjeti suosjećanje, to je slika koju će preslikati na sebe. Ako vidi da ste suosjećajni prema sebi, rasti će vjerujući da je to način kako treba tretirati sebe.

 

magazin.hr

Povezani članci

Back to top button