Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Nauči me hvatati ribu! pomozi.ba

Nauči me hvatati ribu! pomozi.ba

Katkad, ako želite vidjeti promjenu koja ide nabolje, morate uzeti stvari u svoje ruke. Ovu misao svjedočili su mnogi ljudi vlastitim primjerima u životu. U našoj, bh. društvenoj zbilji, da se može i hoće pomoći ljudima pokazao je Elvir Karalić, osnivač i idejni tvorac humanitarne organizacije “Pomozi” (pomozi.ba)

U posljednjoj trećini ramazana prošle godine s radom je krenuo sam, bez ičije pomoći. Tako je radio nekoliko mjeseci, skupljao je hranu i pomagao ljudima koliko je mogao. Nakon što je javnost upoznao s jednim slučajem i vidio koliko mnogo ima onih koji uistinu žele pomoći ljudima, odlučio je osnovati humanitarnu organizaciju, pod nazivom “Pomozi” – vezu između onih kojima je pomoć potrebna i onih koji hoće da pomognu. Od 16. oktobra 2012. godine organizacija djeluje kao Udruženje za pomoć socijalno ugroženim pojedincima i porodicama “Pomozi”.

“Cilj u početnoj fazi bio je da se pomogne kroz hranu, garderobu, ogrjev itd. Pomažemo svima, nosili smo pomoć domovima u Banjoj Luci i porodicama po gradovima u RS-u, za što svakako imamo i dokaze, kroz fotografije”, napominje Karalić.

Ovo humanitarno udruženje u svom radu ne osmišlja samo jednokratnu pomoć ljudima, već omogućava jedno od trajnijih rješenja za probleme onih prorodica koje su siromašne ili imaju poteškoće s bolesnima.

“Sada smo došli u fazu omogućavanja ljudima da svojim radom pomognu sami sebi. Pokrenuli smo nekoliko farmi za proizvodnju jaja i već imamo oko hiljadu kokoški, a uskoro ćemo krenuti i s uzgojem koza. Posijali smo dvadesetak duluma zemlje, a i dio u plastenicima je, hvala Bogu, dao dosta dobar urod. Cilj je da, ako danas imamo dvije porodice koje pomažemo (u jednoj su radno sposobni, a u drugoj nisu; zbog bolesti, starosti itd.), napraviti takav mehanizam da radno sposobni svojim radom prehranjuju obje te porodice. Svojim sredstvima za rad omogućavamo taj proces, jer smatramo da je to jedina ispravna pomoć, s obzirom na to da humanitarna pomoć može puno utjecati na pojavu lijenosti kod ljudi. Pomažući onim ljudima koji ne žele raditi, pravimo jedno loše društvo”, smatra Karalić.

Farme oduševile građane

Generalno, narod se najviše aktivira kada su u pitanju akcije prikupljanja pomoći za liječenje malih beba. Međutim, u posljednje vrijeme najviše oduševljenja među građanima u Sarajevu, a i šire, izazvale su akcije pokretanja pomozi.ba farmi.

“Do sada je pomoć najviše bila u hrani i garderobi. Nekoliko porodica smo preselili u nove kuće, nekima trenutno pravimo kuće, ali sve više se usmjeravamo na pomoć osiguravanja posla ljudima kroz naše farme. Ljudima jeste veoma potrebna naša pomoć, ali njima se trebaju dati mogućnosti obrađivanja bosanske zemlje. Često nailazimo na one koji imaju zemlju, ali je ne mogu ili, nerijetko, ne žele obrađivati. S druge strane, ima i velik broj starijih i bolesnih osoba kojima ćemo uvijek morati pomagati”, naglašava naš sagovornik, dodajući da njihova želja nije samo da pomažu ljudima, već da mijenjaju i usmjeravaju njihovu svijest prema obrađivanju zemlje. Kako kažu, lica su uvijek sretnija kada vide plodove svog rada.

“Želimo vidjeti našu lijepu Bosnu i Hercegovinu zasijanu i svu vodu iskorištenu”, e to je motivacija volontera/članova ovog udruženja.

Bez podrške državnih institucija

Tačan broj porodica kojima su dosad pomogli je nepoznat, ali je, kako sami napominju, iznad petsto, kada se uzmu u obzir svi njihovi sektori djelovanja (Sarajevo, Zenica i Travnik). Svoje djelovanje registrirali su i u Austriji, pod nazivom Hilhelfen-pomozi.ba, a uskoro svoje aktivnosti proširuju i u Njemačkoj.

Crvenom krstu u Bosanskom Petrovcu donirali su pola tone hrane, nekim udruženjima proslijedili kamione garderobe, pojedinim općinama uručili pakete za njihove socijalno ugrožene, a dobru saradnju imaju s udruženjima iz Švedske, tačnije udruženjem “Djeca djeci”, koje im je poslalo dva šlepera stvari.

Ako uzmemo novac, hranu, garderobu, namještaj, ogrjev, građevinski materijal, živinu i ostale stvari koje su uručili, radi se o iznosu između 200 ili 300 hiljada maraka u 10 mjeseci postojanja udruženja. “Reći ću samo da smo prije nekoliko dana dobili šleper obuće u vrijednosti od oko 60 hiljada maraka. Vrijednost te obuće sada moramo pretvoriti u hranu ili životinje, od čega će biti konkretne pomoći ljudima”, kaže Karalić, koji je prije nekoliko mjeseci išao u Siriju, gdje su podijelili pomoć izbjeglicama u kampovima, kolektivnim i privatnim smještajima.

Od državnih institucija nisu imali nikakvu podršku, pa ni kada su u pitanju kancelarijske ili skladišne prostorije koje su im neophodne.

Vjera je najpotrebnija

Humanitarnih organizacija ima i više nego dovoljno, samo što se za njih malo zna. Zloupotreba također ima mnogo i zato je danas ljudima teško odlučiti kroz koju organizaciju pomoći, jer nisu sigurni da će pomoć biti ispravno usmjerena.
Karalić smatra da je ljudima ipak u svemu najpotrebnija vjera u Boga, a nakon toga vjera u sebe, da znaju i mogu uspjeti. Za izlaz iz siromaštva potreban je mukotrpan rad i svako ko istinski hoće raditi dobit će priliku da izađe iz teške situacije.

Njihova trenutna akcija, uz pokretanje novih farmi, jeste ona ramazanska, pod nazivom “Svi mi za 10.000 njih”. Plan je pripremiti pakete za oko 1.700 porodica, što znači za ukupno 10 hiljada članova. Sve vrste pomoći, od hrane do garderobe, i više su nego poželjne.

Sjetimo se i pokrenimo

Ne možemo a da ne spomenemo da je ovih dana i jedna grupa građana ponovo pokrenula akciju prikupljanja pomoći za Nedžada Beširevića, mladića za čije je liječenje trenutno potrebno prikupiti oko 92.000 eura. Iako ga ne znaju, žele mu pomoći i uključiti sve ostale građane dobre volje.

Jedna kineska izreka kaže: “Reci mi – zaboravit ću, pokaži mi – sjetit ću se, dozvoli mi da sam radim – shvatit ću.” Mi smo vam, evo, rekli – vjerovatno ćete zaboraviti, humanitarne organizacije će pokazati i podsjetiti, ali ono najbitnije – da shvatimo – to možemo jedino ako se sami pokrenemo.

 

Piše: Nermin Burzićnovovrijeme.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top