Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Nastavu na bosanskom jeziku pohađa 17.500 učenika

Nastavu na bosanskom jeziku pohađa 17.500 učenika

Međunarodni dan maternjeg jezika u Sandžaku, 21. februar, obilježava se i kao Dan školstva na bosanskom jeziku. Takvu odluku pre pet godina donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u znak sjećanja na 21. februar 2013. godine, kada je u školama u tom regionu uvedena kompletna nastava na bosanskom jeziku

 Međunarodni dan maternjeg jezika u Sandžaku, 21. februar, obilježava se i kao Dan školstva na bosanskom jeziku. Takvu odluku prije pet godina donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u znak sjećanja na 21. februar 2013. godine, kada je u školama u tom regionu uvedena kompletna nastava na bosanskom jeziku, javlja Anadolu Agency.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 2004. godine u Osnovnoj školi “Ibrahim Bakić” u tutinskom selu Ljeskova. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti, jer je to bio prvi čas bosanskog jezika u tom regionu nakon zabrane upotrebe bosanskog jezika 1907. godine.

Javni čas bio je i najava da će se bosanski jezik uskoro u školama naći kao izborni nastavni predmet sve dok se u Sandžaku u potpunosti ne implementira nastava na maternjem jeziku Bošnjaka Sandžaka.

Danas, petnaest godina od započinjanja tok važnog procesa za sandžačke Bošnjake, u obrazovnim ustanovama u Sandžaku kompletnu nastavu na bosanskom jeziku pohađa više od 17 hiljada djece.

“Osim Novog Pazara, Tutina i Sjenice, tokom ove školske godine u nastavu na bosanskom jeziku uključena je i Osnovna škola ‘Svetozar Marković’ u Brodarevu u općini Prijepolje. Sa tom školom mi sada u Sandžaku imamo ukupno 40 obrazovnih ustanova od predškolskog do srednjeg obrazovanja u kojima se provodi nastava na bosanskom jeziku, a koju pohađa oko 17.500 učenika”, rekao je u razgovoru za AA predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

Pojedine škole u sandžačkim opštinama Priboj i Nova Varoš, gde Srbi čine većinu, uvele su tek nedavno za svoje đake, kao izborni nastavni predmet, bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture.

“Uskoro otvaramo predstavništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Prijepolju i cilj nam je da uspešan model implementacije nastave na bosanskom jeziku iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice primenimo i u tom delu Sandžaka”, izjavio je Džudžo.

Proces nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja obuhvata upotrebu oko 230 udžbenika i zajedno sa nastavnim planom i programom odobreni su od strane nadležnih državnih organa.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovih dana preduzima određene korake u cilju stvaranja što kvalitetnijeg nastavnog kadra koji će biti uključen u rad sa đacima koji nastavu pohađaju na maternjem, bosanskom jeziku.

“U tom smislu, mi imamo ambiciju i na dobrom smo putu da na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru sa radom počne Departman bosnistike, on će pored studijskog programa Bosanski jezik i kniževnost, uključiti i historiju, muzičku i likovnu kulturu. Tu će se školovati kvalitetni nastavnici koji će raditi sa osnovcima i srednjoškolcima u nastavi na bosanskom jeziku. U tom radu imamo odličnu podršku srbijanskog ministra prosvete Mladena Šarčevića”, rekao je Džudžo.

Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku đaci i zaposleni u obrazovanju provode van školskih klupa zbog zimskog raspusta, koji je produžila epidemija gripa.

Tradicionalno, Bošnjačko nacionalno vijeće Dan školstva na bosanskom jeziku obilježit će nizom aktivnosti u opštinama i gradovima Sandžaka.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top