Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu, vještak odbrane iznio nalaz i mišljenje na okolnosti saobraćajne nezgode

Nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu, vještak odbrane iznio nalaz i mišljenje na okolnosti saobraćajne nezgode

Danas (12.maja.2015.) je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu iz Sarajeva optuženom za krivično djelo teško ugrožavanje javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom. Sudskim vijećem predsjedava sudija Jasenko Ružić.

 

Podsjećamo, optuženi se tereti da je izazvao saobraćajnu nesreću u večernjim satima 1.aprila 2014. godine u sarajevskom naselju Nedžarići kada je na pješačkom prelazu usmrtio Havu Šljivić Dovadžija, majku dvoje maloljetne djece.

Na današnjem ročištu je na prijedlog Tužilaštva KS prikazan snimak nadzorne kamere na kojoj se vidi trenutak saobraćajne nesreće, učesnici iste kao i dio uviđaja nakon nesreće. Prema snimku, nesreća se dogodila u 21:55 sati 1.aprila 2014. godine kada je optuženi krečući se vozilom Golf VI iz pravca Ilidže u pravcu Centra brzinom većom od dozvoljene udario u srednjoj saobraćajnoj traci pješakinju na pješačkom prijelazu.

Nakon prikazivanja snimka, odbrana je počela sa iznošenjem svojih dokaza te je za prvog vještaka predložila vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića koji je pristupio iznošenjem svog nalaza i mišljenja. Vještak je vještačio okolnosti saobraćajne nesreće na osnovu materijalnih dokaza sa uviđaja i snimka nadzorne kamere. Vještak odbrane u svom iskazu navodi da se na snimku može vidjeti prolazak tramvaja kroz raskrsnicu nakon čega iz njega izlaze putnici na tramvajsku stanicu Nedžarići. Tri pješaka stupaju na pješački prelaz kada se na snimku vidi približavanje vozila Golf VI kojim upravlja optuženi. Pješaci laganim trčanjem prelaze cestu dok treća pješakinja u srednjoj straci biva udarena vozilom koje ju je pokušalo izbjeći motajući na desno.

Vještak je analizirao putanju vozila i kretanje pješaka te je vektorskom analizom izračunao: da se vozilo kretalo brzinom 89 km/h, pješakinja se kretala brzinom 8 km/h, od momenta kada vozač uočava pješakinju do momenta udara udaljenost je bila 49 m, pješakinja je udarena i odbačena 44 metra, od momenta uočavanja pješakinje do momenta zaustavljanja vozila je prošlo 71 metar te da je vrijeme od momenta uočavanja do momenta udara bilo 2 sekunde.

Na pitanje advokata odbrane da iznese mišljenje o uzrocima saobraćajne nesreće, vještak odbrane je rekao da je vozač odgovoran što nije prilagodio brzinu ograničenju na tom dijelu puta, da nije smanjio brzinu kada je vidio da pješaci prelaze cestu te da nije adekvatno reagovao kada je uočio pješakinju i mogućnost da će je udariti. Naime, kada je vozač uočio pješakinju počeo je da vozilo usmjerava na desnu stranu misleći da će izbjeći udar umjesto da počne sa trenutnim kočenjem. Vještak je hipotetički zaključio da je vozač vozio manje od 73 km/h i da je odmah počeo kočiti pravolinijski da bi uspio izbjeći udar s obzirom na karakteristike vozila. Vještak je naveo i to da smatra da je postojala i odgovornost pješaka koji su prelazili cestu jer je na semaforu za pješake bilo upaljeno crveno svjetlo.

Tužiteljica je u unakrsnom ispitivanju tražila od vještaka da objasni metodu kojom je računao brzinu kretanja vozila s obzirom da je vještak optužbe izračunao veću brzinu nego što je to navedeno u iskazu vještaka odbrane. Vještak je rekao da je analizirao snimak nadzorne kamere a na pitanje tužiteljice da li je bio na licu mjesta kada se vršio uviđaj nezgode, vještak je rekao da nije bio tu. Tužiteljica je podsjetila da je vještak optužbe saobraćajne struke bio na uviđaju. Podsjećamo da je vještak optužbe izračunao brzinu kretanja vozila od najmanje 103 km/h što je za 14 km/h više nego što tvrdi vještak odbrane. Sudsko vijeće će odlučiti koji iskaz vještaka će prihvatiti.

Naredno ročište je zakazano za utorak 26. maj u 13 sati kada će se nastaviti iznošenje dokaza odbrane i biće predstavljen nalaz i mišljenje vještaka mašinske struke kojeg je angažovala odbrana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top