Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nastavljena druga faza južne longitudinale: Gradiće se tri kružna toka

Nastavljena druga faza južne longitudinale: Gradiće se tri kružna toka

Druga faza obuhvata dionicu od raskrsnice sa Ulicom Hamdije Čemerlića do raskrsnice u Hrasnom kod pekare As.

Nakon što je u augustu prošle godine završena prva faza radova na Južnoj longitudinali koja je obuhvatila dionicu od Mosta Suade i Olge do Ulice Derviša Numića, odnosno do skretanja za Vraća, u dužini od oko 900 metara, pristupilo se pripremanju druge faze. Ona bi trebala koštati sedam miliona eura.

Raskrsnica

Kredit za drugu fazu projekta je planiran u budžetu KS-a za 2015. Druga faza obuhvata dionicu od raskrsnice sa Ulicom Hamdije Čemerlića do raskrsnice u Hrasnom kod pekare As, uključujući raskrsnicu i nastavak saobraćajnice iz raskrsnice. Početak radova se može očekivati u prvom kvartalu 2016, saznali smo od Emira Hote iz Direkcije za puteve KS-a. U toku je rješavanje preostalih imovinskopravnih odnosa.

“U okviru projekta će se graditi tri kružna toka. Ispod kružnog toka u Hrasnom kod pekare As gradiće se potputnjak za pješački saobraćaj”, objasnio je Hota.

Općina Novo Sarajevo u projektu učestvuje u svojstvu nosioca pripreme provedbeno-planske dokumentacije i vodi upravne postupke rješavanja zahtjeva za izdavanje odobrenja, saglasnosti za gradnju i rješava-nje imovinskopravnih odnosa.

Pripremljen je prijedlog odluke o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Grbavička i lokacija planirana za izgradnju zamjenskog objekta, te će se ona ponuditi Općinskom vijeću Novo Sarajevo na razmatranje i usvajanje na decembarkoj sjednici. Ovaj provedbeni plan je osnova za nastavak postupka rješavanja zahtjeva investitora za izdavanje potrebnih saglasnosti i odobrenja za gradnju, odnosno uklanjanje objekata, rekli su iz pres-službi Općine Novo Sarajevo.

Nakon što OV Novo Sarajevo usvoji odluku o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Grbavička, počeće izgradnja zamjenske zgrade za stanare objekta koji će rušiti

Rokovi

Vjerovatno će početkom slijedeće godine Vlada KS-a zadužiti Zavod za izgradnju KS-a da vodi aktivnosti na osiguravanju projektne dokumentacije radi izgradnje zamjenskog objekta, dozvole za gradnju, kao i rješavanje imovinskopravnih odnosa sa stanarima. Međutim, izgradnja zgrade neće uticati na rokove, odnosno radovi će početi tamo gdje to bude moguće.

Oslobođenje

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top