Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nasljednik Karadavija: Ko je novi predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka?

Nasljednik Karadavija: Ko je novi predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka?

Ahmed er-Rejsuni

Dana 07.11.2018. je na Generalnoj skupštini Svjetske unije islamske uleme u Istanbulu izabran je šejh Ahmed er-Rejsuni, marokanski učenjak i ekspert usuli fikha (metodologije islamskog prava) i on će zamijeniti imama Jusufa el-Karadavija, koji je bio predsjednik Unije od osnivanja. U nastavku navodimo biografiju šejha er-Rejsunija.

Ahmed bin Abduselam bin Muhammed er-Rejsuni rođen je 1953. u gradu Kasru el-kebir u oblasti Araiš, na sjeveru Maroka. Osnovno obrazovanje je završio u svom gradu, zatim je studirao pravo, te humanističke nauke, a nakon toga upisao je Fakultet šerijata u Fesu i 1978. diplomirao sa visokom ocjenom. Diplomirao je 1986. i Fakultet književnosti i humanističkih nauka. Godine 1989. je magistrirao iz oblasti intencija islamskog prava, a 1992. doktorirao je iz oblasti usuli fikha.

Šejh je obnašao veliki broj dužnosti. Od 1978. do 1984. je predavao u srednjoj školi Imam Malik u Miknasu, Maroko, a nakon toga prelazi na  Fakultet književnosti i humanističkih nauka Kralj Muhammed   V kao profesor usuli fikha i intencija šerijata, a od 1986. do 2006. u Dar el-hadis el-hasenijje. Bio je urednik i član redakcije brojnih časopisa.

Bio je član Vijeća povjerenika i Naučnog vijeća Otvorenog univerziteta Mekke Mukerreme, naučni savjetnik Međunarodnog instituta za islamsku misao, gostujući profesor na Univerzitetu Zaid, UAE i u Univerzitetu Hamed bin Halifa gdje vodi Centar za istraživanja i studije intencija šerijata.

Osnivač je i prvi predsjednik el-Džem’ijje el-islamijje u Maroku, a od 1994. do 1996. predsjedavao je i Rabita el-mustakbel el-islami (Pokret islamske budućnosti). Nakon integracije ove organizacije u Hareke el-islah ve el-tedždid (Pokret reforme i obnove) i osnivanja Hareke et-tevhid ve el-islah (Pokret monoteizma i reforme), preuzeo je predsjedništvo do 2003. godine.

Čest je gost na brojnim televizijskim kanalima i često gostuje u serijalu Šerijat i život, gdje je gostovao i imam el-Karadavi.

Izabran je za predsjednika Rabita ulemai ehli-sunne i 2013. za potpredsjednika Svjetske unije islamske uleme.

Autor je više od 30 knjiga uglavnom iz oblasti usula i intencija islamskog prava i autor je brojnih naučni radova.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top