Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Narodna kuhinja u Doboju: 280 obroka dnevno za najugroženije

Narodna kuhinja u Doboju: 280 obroka dnevno za najugroženije

narodna kuhinja doboj mfs emmaus

Oko 280 stanovnika Doboja, koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, svakodnevno dolazi po besplatan topli obrok u MFS-EMMAUS-ovu Narodnu kuhinju, koja je smještena u objektu bivše kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ u dobojskom naselju Miljkovac.

Do prije nekoliko godina ovdje su se hranili pukovnici, desetari, vodnici, artiljerija i pješadija a sve je odisalo sigurnošću okoline i države.

Sada dolazi vojska ojađenih i prepuštenih na milost i nemilost sistema koji im okupira maštu idealima i stavlja ih u kolone noseći u svojim rukama kantice umjesto pušaka a u džepovima nemaju bojevu municiju, tek odrezak za evidenciju obroka i po neki neplaćeni račun od struje čekajući tako topli obrok i hljeb.

Narodna kuhinja počela je sa radom u maju 2014. godine, kao pomoć građanima stradalim tokom poplava, a sporazum o otvaranju potpisali su MFS-EMMAUS, Grad Doboj, Medžlis Islamske zajednice Doboj i Srpska pravoslavna crkva Župe Presvetog Srca Isusova.

Na samim početcima kada je kuhinja imala 1300 korisnika, evidantiramo razumijevanje lokalne zajednice kao i podršku privrednika i poljoprivrednih proizvođača sa druge strane. No kako se godinama realizira projekat Narodne kuhinje u Doboju izblijedila je i podrška velikog broja privrednika.

U toku jednog dana spremaju se po dva kuhana obroka za korisnike kojih trenutno ima 280 ali zbog nemogućnosti da svi dođu na lice mjesta po preuzimanje obroka, većina njih nosi obroke za tri do pet drugih članova.

1680 kuhanih i 280 suhih obroka u toku jedne sedmice nije baš tako beznačajna stvar a nosi veliku odgovornost prema ovim ljudima.

MFS-EMMAUS ulaže velike napore da svaki dan obezbijedi hranu za ove ljude i da ta ista hrana ne izgubi na kvaliteti. Nastojat ćemo i u budućnosti održavati ovaj projekat naravno uz vašu pomoć.

Svi oni koji smatraju da na neki način mogu podržati naš rad mogu pomoći novčanim donacijama na navedene brojeve žiro računa ili donacijama hrane lično na adresu udruženja MFS-EMMAUS-a u Doboj Istoku Klokotnica, Prihvatni centar Duje ili u Narodnu kuhinju u Doboju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top