Vijesti iz zemlje

Naredne sedmice u BiH niže cijene nafte: Litar benzina će koštati oko 1,80

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su snižene i analitičari smatraju da će tržište biti prezasićeno i u 2016. godini
  U Bosni i Hercegovini će od ponedjeljka naredne sedmice doći do znatnog pada cijena nafte, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Nakon što je došlo do rekordnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, od naredne sedmice ćemo imati i pojeftinjenje nafte na tržištu u BiH. Zadnjih dana u svijetu je došlo do značajnog pojeftinjenja nafte. To se odrazilo i na cijene kod nas. Od ponedjeljka-utorka ćemo imati znatno niže cijene nafte i u BiH”, kazala je Crnalić.

Istakla je da je riječ o skoro rekordnom padu cijena nafte u svijetu, ali i u BiH.

“Imali smo oko 100-150 zahtjeva prethodnih dana za sniženjem cijena nafte. Nove cijene, koje stupaju na snagu od početka naredne sedmice, su 1,65-1,75 KM za dizel, dok će benzin koštati oko 1,80 KM”, potvrdila je Crnalić.

Inače, cijene nafte na svjetskom tržištu danas su snižene i analitičari smatraju da će tržište biti prezasićeno i u 2016. godini.

Cijena sirove nafte “brent” danas je pala za 56 centi na 39,17 dolara po barelu, što je najniže u proteklih sedam godina. U New Yorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 41 cent i trenutno iznosi 36,35 dolara po barelu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button