Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Namjenska industrija BiH: Saudijska A. i Švicarska najbolji kupci

Namjenska industrija BiH: Saudijska A. i Švicarska najbolji kupci

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj Ministarstva vanjske trgovinu i ekonomskih odnosa o izdatim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. godinu i izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu

 

Ukupna vrijednost vanjskotrgovinskog prometa, prema izdanim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja, vojne opreme i roba dvojne i posebne namjene, a na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola, u 2014.  iznosila je 247.032.542 eura. U prošloj godini izdato je 136 dozvola za izvoz u 38 zemalja svijeta, a 97 dozvola za uvoz robe iz 26 zemalja svijeta.

Izvoz

Prema izvještaju, ukupna vrijednost realiziranog vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe dvojne i posebne namjene u 2013. iznosila je 81.883.398 eura. Izdato je 127 dozvola za izvoz u 39 zemalja svijeta te 83 dozvole za uvoz iz 18 zemalja svijeta.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvoz oružja, municije, njihovih dijelova i pribora u 2014. iznosio je 93,8 miliona KM, dok je u isto vrijeme vrijednost uvoza bila 6,2 miliona KM. Prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je izvoz od 32,6 miliona KM i uvoz 1,8 miliona.

“U protekle dvije godine glavna izvozna tržišta su Malezija, Saudijska Arabija, Švicarska, SAD-a, Turska, Afganistan, Srbija, Bugarska, Filipini i Angola. Na ovim tržištima namjenska industrija Bosne i Hercegovine bilježi milionski izvoz”, kazala je za Oslobođenje Adela Vukotić-Terek, sekretar Asocijacije metalne i elektroindustrije u VTKBiH.

Prvi pet izvoznih tržišta u 2013. bili su Švicarska (16,5 miliona KM), SAD (12,02), Saudijska Arabija (11,2), Turska (6,7) i Srbija (2,6). Godinu poslije prvo izvozno tržište postala je Saudijska Arabija (17,14 miliona KM), zatim Malezija (16,6), Švicarska (11,9), SAD (10,09) i Egipat (6,2).

Izuzev Srbije, u koju smo u zadnje dvije godine izvozili proizvode namjenske industrije u vrijednosti od skoro osam miliona KM, sporadično i u skromnom iznosu se ostvaruje izvoz i u Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju.

Region

“Zemlje našeg regiona imaju kompatibilnu namjensku industriju, pa je lakše doći do kupca u zemljama koje nemaju sličnu proizvodnju, a koje ujedno imaju jake i modernizovane vojne snage. U tom smislu, lakše je izvoziti na druge kontinente, sad već tradicionalno bliskoistočno i azijsko tržište”, kazala je Vukotić-Terek.

Bolje poslovne rezultate u posljednje vrijeme, prema njenim riječima, zasigurno je omogućila povećana potražnja na svjetskom tržištu, ali i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu koji se prvenstveno odnose na usvojenu Strategiju razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH.

“Očigledno je da je i odnos državnih i entitetskih organa nadležnih za ovu industriju ostvario određene pomake. Također, smatramo da će izmjene Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH smanjiti administrativne barijere, te da će izvozni rezultati u narednom periodu biti još bolji”, kazala je Vukotić-Terek.

Oslobođenje

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com