Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Namjenska industrija BiH prvi put izlaže na prestižnom sajmu IDEF u Istanbulu

Namjenska industrija BiH prvi put izlaže na prestižnom sajmu IDEF u Istanbulu

Bosanskohercegovačka namjenska industrija prvi put nastupa na prestižnom sajmu “IDEF”, koji se ove godine održava od 09-12. maja 2017. godine u Istanbulu.

Predstavljanje bh. kompanija u Turskoj organizirala je Vanjskotrgovinska komora BiH.

Na štandu Bosne i Hercegovine, ukupne površine 40m2, koji je koncipiran na način da predstavlja cjelokupnu industriju BiH pod motom „Defense Industry of Bosnia and Herzegovina“, predstavit će se osam kompanija, i to: Igman Konjic, Tehnički remont Bratunac, Unis Group Ilidža, AC-Unity Goražde, Pretis Vogošća, Pobjeda Technology Goražde, Unis Ginex Goražde i Binas Bugojno.

Sajam “IDEF” se smatra najvećim regionalnim i jednim od pet najvećih svjetskih sajamova namjenske industrije. Sajam se održava od 1993. godine svake dvije godine.
Ovogodišnji, 13. po redu, održava se u TUYAP Sajamskom i kongresnom centru u organizaciji TUYAP-a a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Turske, Ministarstva odbrane Turske i Vojnih snaga Turske.

Namjenska industrija BiH je u 2016. godini ostvarila značajno povećanje aktivnosti u odnosu na 2015. godinu, te je zabilježen rast dobiti kompanija između 15-20 odsto.

Ukupan izvoz, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iznosio je 171.194.521 KM, a najviše se izvozilo u Egipat, Saudijsku Arabiju, SAD, Pakistan, Bugarsku, Maleziju, Srbiju, Afganistan, Tursku i Švicarsku.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top