Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nakon teških riječi Erdogan putuje u Bijelu kuću: Telefonski razgovor prije susreta

Nakon teških riječi Erdogan putuje u Bijelu kuću: Telefonski razgovor prije susreta

Odnosi između Turske i Amerike su dodatno zahladnili kada je Turska, uprkos protivljenju NATO saveza od Rusije kupila odbrambeni sistem S 400, za koji Washington kaže da predstavlja prijetnju NATO-ovim borbenim avionima F-35. Kao odgovor na to Washington je uklonio Tursku iz programa F-35, nakon čega Turskoj Rusija nudi svoj  borbeni avion SU-35 koji se odlikuje nizom superiornih karakteristika.

Podsjećamo na Erdoganovu izjavu nakon najave sankcija: “Oni koji nam prijete sankcijama očigledno ne znaju da je Allah jedina sila koja nam može uvesti sankcije”.

Trump je pozvao Erdogana u Bijelu kuću 13. novembra.

Turskog čelnika iziritirala su dva glasanja u američkom Zastupničkom domu 29. oktobra koja priznaju masovna ubistva Armena prije jednog stoljeća kao genocid i pozivaju na uvođenje sankcija Turskoj zbog njene ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

Slijedi još jedna teška prijatnja Turske da će uprkos protivljenju NATO-a Turska kupiti i ruski Su-35.

U međuvremenu Turska je balansirajući između Rusije i Amerike ostvarila sve  što je htjela na Sjeveru Sirije i postala važan vojni i geopolitički faktor na svjetskom vojnom i političkom planu. Sada, nakon poziva Trampa Erdoga odlazi u Washington ali tek nakon što obavi telefonski razgovor:

“Obavit ću telefonski razgovor s Trumpom i donijet ću konačnu odluku nakon toga”, izjavio je jučer Erdogan novinarima u parlamentu, prenosi turska državna televizija TRT.

Oni su imali telefonski razgovor 6. oktobra nakon koga je Bijela kuća objavila zapanjujući obrat u svojoj politici u Siriji povlačeći američke vojnike i napuštajući sirijske kurdske partnere kako bi otvoriia put za tursku ofanzivu tri dana kasnije.

Piše: Ekrem Čelebić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top