Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nakon što je prošle godine ulica dobila ime po njemu: Beograd nije obilježio godišnjicu smrti Srđana Aleksića

Nakon što je prošle godine ulica dobila ime po njemu: Beograd nije obilježio godišnjicu smrti Srđana Aleksića

 Beograd, koji je na današnji dan prošle godine otkrivanjem table sa imenom Ulice Srđana Aleksića, odao počast mladiću iz Trebinja koji je za vrijeme rata u BiH ubijen dok je branio prijatelja, danas je zaboravio na ovog heroja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kod table sa nazivom ulice nije bilo nikakvih aktivnosti na dan kada je prestalo da kuca srce ovog trebinjskog heroja.

Ploču su prošle godine zajedno otkrili gradski menadžer Goran Vesić i autorica dokumentarnog filma “Srđo” Sanja Dragićević – Babić. Činu otkrivanja table prisustvovali su i predstavnici porodice Srđana Aleksića.

Polaganjem cvijeća na grob Srađana Aleksića u Trebinju je danas obilježena 24. godišnjica tragične smrti ovog hrabrog mladića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici na Savindan 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih 21. siječnja te godine u centru Trebinja od rezervista Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Takođe, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promovira zajedništvo među mladima. U veljači 2012. godine tadašnji predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. siječnja 2013. odlikovao „Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“. 11. jula 2013. po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a od prošle godine Srđanovo ime nosi i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski redatelj Srđan Golubović snimio je film “Krugovi” inspiriran događajem koji govori o posljedicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila koji je Bošnjak. Radio televizija Srbije 2007. godine snima i emitira dokumentarni film “Srđo” o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište Slovo postavlja predstavu “Epilog o Srđanu”. U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.

Alen Glavović živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top