Ekonomija

Nakon smilja maslina osvaja Hercegovinu: Španska Agro Sevilla zasadit će 1.000 hektara

Španska korporacije Agro Sevilla namjerava da u iduće tri godine realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine.

Ovo je kazao Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru uoči konferencije o maslinarstvu koja je održana na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017.

– Prezentirat ćemo projekt ‘Uzgoj maslina na području Hercegovine’ koji je iniciran projektom koji je plod saradnje između Grada Mostara i španske korporacije Agro Sevilla. Njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine – kazao je Džubur.

Dodao je kako važnu ulogu u tom projektu imaju Grad Mostar, Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranski fakultet Džemal Bijedić.

– Maslinarstvo ima perspektivu u Hercegovini i to je klima u kojem masline imaju najbolje postotke nezasićenih masnih kiselina i daju ekstra djevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete – izjavio je Džubur, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nagrade koje su dobili maslinari s područja južne Hercegovine na međunarodnim manifestacijama dokaz su da su maslinova ulja kvalitetna.
– To nam daje nadu i snagu da sve više promoviramo uzgoj maslina na ovom dijelu Hercegovine, rekao je Džubur.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Kanton osigurao novac za podršku u poljoprivrednoj proizvodnji, i to za masline, vinograde i šljive.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button