Vijesti iz zemlje

Nakon džuma-namaza na musalli u Donjem Kamengradu završena Manifestacija “Musalla 2015”

Klanjanjem džuma-namaza na lokalitetu Musalle sultana Mehmeda II Fatiha u Donjem Kamengradu, pred više hiljada vjernika, okončana je ovogodišnja sedmodnevna vjersko-kulturna manifestacija “Musalla 2015”, javlja Anadolu Agency.

 Ovaj vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović, koji je održao hutbu u kojoj je podsjetio na potrebu povratka vjeri i moralnim načelima koji su njen sastavni dio.

“Bez vjere i dobročinstva nema pravog puta, nema ponosa, nema poštovanja, a ne dobija se ni poštovanje od drugih ljudi. Naša zajednica u Bosni i Hercegovini jedna je zajednica, a naš bosanski džemat jedan je džemat. Stoljećima smo čuvali to zajedništvo i slijedili riječi Uzvišenog. Riječ dobra i činjenje dobra uvijek su kod nas bili na najvišem stepenu etičnosti. Dobru se moramo okrenuti danas i u njemu se natjecati”, poručio je reis Kavazović.

On je istakao kako Musalla u Donjem Kamengradu simoblizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka.

“Svi dobri ljudi su naši prijatelji, uvijek ćemo ih dočekivati raširenih ruku. Prema onim s nečasnim namjerama uvijek ćemo biti oprezni i obazrivi, greške iz prošlosti više nećemo ponavljati”, rekao je u svojoj hutbi reis Kavazović.

Centralnoj svečanosti ovogodišnje manifestacije prisustvovao je veliki broj dostojanstvenika iz vjerskog te društveno političkog života Unsko-sanskog kantona i Općine Sanski Most. Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, naglasio je kako ova manifestacija iz godine u godinu dobija na značaju te postaje prepoznatljiva u okviru cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire.

“Ove godine organizovali smo niz sadržaja, među njima i naučni skup o Ahdnami koju je sultan Mehmed II Fatih izdao bosanskim franjevcima, čime im je garantovao slobodu djelovanja i vjeroispovijesti. Prije više od šest stotina godina, ovaj dokument je bio preteča savremenih dokumenata o ljudskim pravima”, rekao je Kovačević.

On je dodao kako je osim pomenutog naučnog skupa organizovano i nekoliko promocija knjiga, kao i veliki koncert islamske duhovne muzike.

Ovogodišnja manifestacija započela je okupljanjem učesnika ispred Hamzibegove džamije i defileom kroz centar Sanskog Mosta. Dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Učesnici manifestacije obišli su spomenik koji je podignut u znak sjećanja na turske šehide poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka i konjanika, što je, također, dio tradicije te je, tradicionalno, održan izbor najljepšeg bajraka i najbolje obučenog bajraktara.

Manifestacija “Musalla” njeguje prvi susret s islamom, koji je na ove prostore donio sultan Mehmed II Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džuma-namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islama. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj, jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornome obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i mimber iz 15. stoljeća.

Portal Akos.ba je ove godine bio medijski sponzor “Musalle 2015”.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button