Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Nakon 20 godina čekanja: Otklonjena zadnja prepreka za gradnju Velike džamije u Tirani

Nakon 20 godina čekanja: Otklonjena zadnja prepreka za gradnju Velike džamije u Tirani

Albanski premijer Edi Rama reisu Brucayu uručio je danas dozvolu za izgradnju Velike džamije u Tirani koju muslimani ove zemlje čekaju već 20 godina

  – Premijer Albanije Edi Rama je, prilikom posjete institucijama Islamske zajednice Albanije, reisu-l-ulemi Skenderu Brucayu predao dozvolu za izgradnju Velike džamije u Tirani. Rama je kazao kako za izgradnju ne postoji više nijedna prepreka, javlja Anadolu Agency.

U okviru posjete Islamskoj zajednici Rama sastao s Brucajem. On je kazao kako je potrebno vratiti “čast” muslimanima u Albaniji. Dodao je kako je ostao ganut strpljivošću koju su albanski muslimani pokazali tokom 20 godina čekanja na izgradnju ove džamije. On je istakao kako je ponosan što je nakon tako dugog vremena uspio pronaći rješenje ovog problema. 

Rama je napomenuo da će pored džamije biti izgrađen muzej koji simbolizira međureligijski dijalog i sklad. 

“Koncept sekularizma je u različitim zemljama različito definiran. U Albaniji je definiran kao međureligijski sklad, raznolikost i život u zajedništvu. Albanski muslimani su dobar primjer za zemlju i Evropu”, kazao je Rama. 

Albanski reisu-l-ulema Brucay kazao je kako će do kraja ispoštovati odgovornost koja je na njemu.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top