Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Najstarija buduća hadžinica iz BiH ima 91 godinu, a najmlađa deset

Najstarija buduća hadžinica iz BiH ima 91 godinu, a najmlađa deset

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje ukupno 1.411 hadžija, od kojih 1.225 putuje u organizaciji Ureda Rijaseta za hadž, dok 186 hadžija putuje u organizaciji jedne turističke agencije iz Zenice

  – Prva grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine sutra će letom sa sarajevskog aerodroma otputovati put Mekke i Medine, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) sekretar Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH Rasim Brković.

U ovoj grupi nalaze se hadžije sa područja Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva te jedan dio hadžija sa područja Sarajevskog muftijstva.

Okupljanje hadžija iz ove grupe bit će uprılışeno u džamiji „Kralj Fahd“ u Sarajevu, gdje će biti proučena zajednička ikrar-dova, nakon koje će se hadžije uputiti prema Sarajevskom aerodromu.

Ostale hadžije iz BiH će put svetih mjesta krenuti letovima 21. septembra, 22. te 23. septembra.

Najstarija buduća hadžinica je iz Goražda, Abida Pozderović, rođena 1923. godine.

Najmlađa hadžinica je djevojčica iz Sarajeva, Aiša Hodžić, koja ima samo deset godina. 

“Ona ide sa majkom i ocem”, pojasnio je Rasim Brković, sekretar Ureda za hadž.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje ukupno 1.411 hadžija, od kojih 1.225 hadžija putuje u organizaciji Ureda Rijaseta za hadž, dok 186 hadžija putuje u organizaciji jedne turističke agencije iz Zenice.

Kao i prethodne godine zbog loše sigurnosne situacije u Siriji, hadžije u organizaciji Ureda za hadž putovat će avionom.

Kada je riječ o hadžijama koje putuju u organizaciji agencijeö hadžije su jutros ispraćene iz Zenice. Oni će autobusima putovati do Turske, zatim  će se avionom prevesti do Jordana odakle će put ponovo nastaviti autobusima prema Medini gdje je dolazak planiran 22. septembra.  Povratak u Bosnu i Hercegovinu je planiran za 12. oktobar.

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top