Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Najbolji poslovni potez u martu: Milijardu dolara za istraživanje nafte u FBiH

Najbolji poslovni potez u martu: Milijardu dolara za istraživanje nafte u FBiH

Priredio: Hajdar Arifagić

Francuski naftni gigant „Total” iskazao je spremnost da u istraživanje nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine uloži milijardu američkih dolara što je po ocjeni portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u proteklom mjesecu.

“Total” je treća naftna kompanija, poslije “Key Petroleuma” iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella” iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao.

Oni su ranije pokazali interesovanje, ali su sada spremni da s Vladom Federacije BiH do kraja pregovaraju o dobivanju ovog posla.

Među najbolje poslovne poteze u domaćoj ekonomiji, na drugo mjesto analitičari portala uvrstili su potpisivanje ugovora prema kojem će namjenska industrija „Pretis“ iz Vogošće Saudijskoj Arabiji isporučiti proizvode u vrijednosti 20 miliona KM. Na ovaj način kompanija je praktično obezbijedila posao i za narednu godinu te stvorila uslove za potpunu finansijsku konsolidaciju.

Na treće mjesto rangirane su Željeznice FBiH nakon što su kupile preduzeće „Gredelj Revom“ iz Dobošnice za što su platile 1,64 miliona KM. To će omogućiti povratak na posao oko 70 radnika i nastavak proizvodnje. Ovim je praktično ugašena još jedna neuralgična tačka radničkog nezadovoljstva i sunovrata loše privatizovane kompanije započetog prije nekoliko godina nakon što je njen vlasnik postao kupac iz Hrvatske.

REGIJA – SLOVENCI KUPUJU SRPSKE BANJE: Namjera Slovenije da ulaže u srpske banje, koju je javnosti saopštio slovenački ministar Zdravko Počivalšek rangirana je na prvo mjesto najboljih poslovnih poteza u regiji. U Srbiji na privatizaciju čeka trideset i više banja, a iz Slovenije stižu preporuke da se taj postupak prethodno osmisli kako bi konačan efekat bio što bolji. Slovenija je do sada u privatizaciju srbijanskih preduzeća izdvojila oko milijardu euro.

Na drugo mjesto regionalne liste najboljih poslovnih poteza Indikator.ba uvrstio je zainteresovanost Radenske za preuzimanje brendova osvježavajućih pića u jadranskoj regiji i državama zapadnog Balkana. U tom procesu prvo bi trebalo da bude preuzet bezalkoholni program Pivovare Laško.

Dobrim poslovnim potezom u regiji Indikator.ba smatra i odluku srbijanske državne tvornice borbenih vojnih vozila „Direkcija KS“ iz Beograda da postane vlasnik 51 posto kapitala u Vojnoj industriji „Zrak“ iz Teslića koja je u stečaju. Za preuzimanje će biti uplaćeno oko milion KM.

EVROPA – SPAJANJE NJEMAČKE I LONDONSKE BERZE: Njemačka berza (Deutsche Boerse) i Londonska berza (LSE) ušle su u proces spajanja što je po ocjeni analitičara portala Indikator. ba najbolji poslovni potez u Evropi u martu ove godine. U procesu spajanja biće ostvarena ušteda viša od 300 miliona euro.

Najveći konkurent za prvo mjesto ovom potezu bilo je opredjeljenje Švicarske da uvede univerzalni dohodak što još niko u svijetu nije proveo u praksu. To znači da bi svaka osoba u zajednici primala redovna mjesečna primanja sa kojima može živjeti na nivou koji se u određenoj sredini smatra „normnalnim“. Njegova vrijednost će biti oko odgovarajućeg praga siromaštva.

Oni koji su ovo osmislili smatraju da je riječ o novoj definiciji života i rada. Čvrsto vjeruju da će njegovim uvođenjem privreda i društvo biti smisleniji i dinamičniji.

Mega spajanje najveće njemačke mljekare DMK i vodećeg holandskog proizvođača sira DOC je treći najbolji poslovni potez u Evropi u martu prema rangiranju koje svakog mjeseca objavljuje ovaj portal. Spajanje će povećati konkurentnost DMK grupe i DOC Kaase, ojačati mljekarsku industriju u Njemačkoj i Holandiji i donijeti bolju poziciju mljekarske industrije EU na svjetskom tržištu.

SVIJET – NADMETANJE ZA STARWOOD HOTELE: Konzorcij na čelu s kineskim osiguravateljem Anbangom ponudio je 12,8 milijardi dolara za američki lanac luksuznih hotela Starwood Hotels & Resorts, nadmašivši time već prihvaćenu ponudu Marriott Internationala. U jakoj konkurenciji među dvadesetak odabranih poslovnih poteza u svijetu tokom marta Indikator. ba ovaj je rangirao na prvo mjesto. Anbang je, međutim, odustao od kupovine, pa je sada Marriottu otvoren put da kupi hotelskog operatera Sheratona i Westina i uzdigne se u svjetskog lidera sa ukupno oko 5.700 hotela.

Ranije, obje zainteresirane strane su u nadmetanju za Starwood stalno povećavale svoje ponude.

Drugorangirani na svjetskoj listi dobrih poslovnih poteza prema Indikator.ba je General Motors nakon što je preuzeo Cruz Automation. Cijena preuzimanja nije saopštena ali se njegovom najvećom vrijednošću i svojevrsnom tehnološkom atraktivnošću smatra ubrzavanje rada na proizvodnji automobila bez vozača. U General Motorsu vjeruju da će ovako ojačani biti ravnopravni Googleu i drugima koji također rade na razvoju takvih vozila.

Okrupnjavanje kompanija sa istim ili veoma sličnim proizvodnim programima evidentno je i među proizvođačima putničke opreme. Najveći svjetski proizvođač Samsonite je za 1,8 milijardi dolara preuzeo ozbiljnog rivala Tumi čime je stvorio preduslove za brojne uštede i širenje na globalnom premium tržištu. Ovo je izabrano za treći najbolji poslovni potez u svijetu za mart 2016.godine.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top