Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Najbolji poslovni potez u 2015 na Balkanu: Prevent širi poslovanje u regiji

Najbolji poslovni potez u 2015 na Balkanu: Prevent širi poslovanje u regiji

Ponudama za kupovinu livnice Fabrike automobila u Priboju, Cimosa u Sloveniji i Željezare Ilijaš kompanija Prevent i njen vlasnik Nijaz Hastor tokom 2015. godine povukli su najbolje poslovne poteze u regiji jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, ocjena je analitičara portala Indikator.ba.

Ovi potezi će rezultirati spašavanjem posrnulih kompanija i očuvanjem nekoliko stotina radnih mjesta. Uz to Hastor je u decembru prošle godine odlučio da TBP, njegova firma iz Slovenije u Meksiku otvori tvornicu autokablova za novi audi Q5 čime je svoju kompaniju promovisao kao ozbiljnog igrača na širem međunarodnom tržištu.

Na drugo mjesto rangirana je martovska odluka Vlade Makedonije da prije zadatog roka otplati svoj dug prema Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 174 miliona američkih dolara i time samo na kamatama uštedi pet miliona KM. Međunarodna kreditna organizacija Fitch Makedoniji je dala BB+ notu (stabilna ekonomija i umjerena zaduženost) i tako potvrdila ekonomski napredak u toj zemlji.

Memorandum o razumijevanju za investiciju u proizvodnji mesa u vrijednosti od 420 miliona eura koji je Vlada Srbije potpisala sa njemačkim mesnim divom Tonnies uvršten je na treće mjesto ove godišnje rang liste najboljih poslovnih odluka.  

U Evropi lani su najbolji poslovni potezti povučeni u Švedskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Švedska je u septembru objelodanila namjeru da uvede šestosatno radno vrijeme, a u novembru da ukida upotrebu keša i prelazi na elektronsko plaćanje. Riječ je o dvije revolucionarne odluke. Prvom se želi povećati produktivnost i zaposlenima dati više vremena za porodični život, a drugom samanjiti broj oružanih pljački novca i uspostaviti veća disciplina u plaćanju poreza.

Njemačka je odlukom Vlade zatvorila 57 konvencionalnih elektrana a Velika Britanija prekinula proizvodnju u rudniku Kellingley i najavila da će do 2025. godine zaustaviti centrale na ugalj. Riječ je o snažnom zaokretu u proizvodnji i korištenju energije, značajnom doprinosu zaštiti životne sredine i povećanju profitabilnosti elektroprivrednih kompanija.

Na trećem mjestu najboljih poslovnih poteza u Evropi u 2015. godini, po ocjerni portala indikator.ba je Italija u kojoj je uspješno okončan najveći privatizacijski posao u posljednjih deset godina. Riječ je o djelomičnoj prodaji nacionalne pošte koja ima više od 30 miliona klijenata i štedne depozite od 420 milijardi euro. Prodajom će Vlada ostvariti dobit od 3,9 milijardi euro. Ovim činom najavljena je i skora djelomična privatizacija državne željeznice i mreže kontrole avionskog saobraćaja, o čemu mnoge države u Evropi još ne razmišljaju.

Najbolji poslovni potez u svijetu u 2015. godini je novi „put svile“ odnosno program infrastrukturnih ulaganja One Belt – One Road, (Jedan pojas – jedan put), koji će Aziju čvršće povezati sa Evropom “trasiran“ je u proljeće prošle godine odlukom Velike Britanije a potom i drugih velikih članica Evropske unije da se kao suosnivači pridruže Azijskoj banci za ulaganja u infrastrukturu.

Ovo će sasvim sigurno promijeniti bit globalne ekonomije što se može okarakterisati kao spektakularni poslovni potez. Sjedinjene Američke države su bile u šoku a u Kini je zasjedao Nacionalni narodni kongres koji je projekat označio kao glavni prioritet ove najmnogoljudnije zemlje za što, kako je saopšteno, postoji konkretan novac. Za izgradnju brzih željeznica, autoputeva, luka koji će povezati dvadeset zemalja i pojačati pomorske puteve Kina je formirala fond od 40 milijardi američkih dolara.

Velike poslove i strateške odluke u prošloj godini pravile su brojne multinacionalne kompanije s ciljem da u godinama koje slijede budu glavni igrači u proizvodnji i prodaji strateških roba.

Na svjetsku listu najboljih poslovnih poteza u 2015. godini portal Indikator.ba je na drugo mjesto rangirao oktobarske pregovore o nastanku najveće farmaceutske kompanije čiji akteri su bili Irski Allergan i američki Pfizer (kreatori Botoxa i Viagre) koji zajedno vrijede oko 300 milijardi američkih dolara a ujedinjeni će preteći i svjetskog diva Johnson&Johnson.

„Veliki posao u svijetu!“, kako su ga nazvali svjetski mediji nakon što je Berkshire Hathaway za 32 milijarde američkih dolara kupio Precision Castpars Corp uglednog proizvođača industrijske opreme i dijelova (između ostaloga i za svemirske letjelice i odbrambenu industriju) na listi portala Indikator.ba u ovoj kategoriji zauzeo je treće mjesto.

Izbor najboljeg poslovnog poteza u 2015. godini obavljen je na bazi od oko 500 odluka menadžera, uprava i vlasnika kompanija da bi se prvo došlo do liste od njih 144 a potom i do liste nominovanih na kojoj se našlo 48 prijedloga.

S namjerom da ovaj projekt dovede na nivo prestižnog analiziranja poslovnih odluka, politika i događaja portal Indikator.ba na ovom projektu je okupio grupu konsultanata koju čine ugledni naučni radnici, menadžeri, privredni novinari iz BiH i susjednih država.

Brojni mediji, prije svih poslovni i ekonomski portali u protekloj godini s pažnjom su pratili naše mjesečna rangiranja poslovnih odluka i uvrštavali ih u svoj sadržaj, na čemu im se kolegijalno i iskreno zahvaljujemo.

Priredio: Hajdar Arifagić

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top