Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Promo i katalozi > Najava ramazanskog programa Televizije Sarajevo

Najava ramazanskog programa Televizije Sarajevo

  Televizija Sarajevo, i ove godine, tokom mjeseca ramazana, emitiraće svakodnevno 120-minutni specijalni program. Ove godine program realiziramo u suradnji sa Muftijstvom sarajevskim i Gazi Husrev-begovom medresom.

 Centralna tema su „Ramazanske poruke“, u kojoj, kroz razgovore sa najkompetentnijim gostima, otkrivamo duboka značenja Kur'anskih poruka. O Kur'anskim surama govore: muftija dr. Enes Ljevaković, dr Ferid Dautović, prof. Mustafa Spahić, prof. dr. Almir Fatić, prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr Enes Karić, dr. Elvir Duranović, hfz. Edin Bukva, hfz. Sadrudin Išerić… i mnogi drugi.

 A, upravo prva objavljena sura u Kur'anu IKRE (Uči!), motiv je i za jedan od serijala u okviru Ramazanskog programa. U njemu govorimo o islamu i nauci,  šta je islamska nauka i civilizacija podarila modernom svijetu kao  i naukom potvrđenom i u Kur’anskim surama.

Kur'an i sunnet Poslanika, a.s., govore o glavnim dijelovima prirode: zemlji, vodi, životinjskom i biljnom svijetu i vremenu. Šest sura u Kur'anu nosi nazive po različitim Allahovim stvorenjima: El-Bekara (Krava), En-Neml (Mravi), El-Fil (Slon), En-Nahl (pčela) i El-Ankebut (pauk), a životinjski svijet se u Kur'anu i hadisima spominje u različitim kontekstima. Palme se pominju 21 put u Kur'anu, šipak 3 puta, grožđe i loza 12 puta, smokva je čak ime 95. sure, a inače spominje se samo u toj suri, a maslina 6 puta, banana, kamfor, krastavci, pšenica, leća i luk po jednom… Ove činjenice su povod da napravimo 29 priča o „Božijim blagodatima“.

Posebno smo zahvalni i Gazi Husrev-begovoj medresi, čiji su nam profesori pomogli u realiziranju Sufare kratkog „kursa“ arapskog jezika.

Naravno, zadržavamo i tradicionalni prijenos „uživo“ ispaljivanja topa sa Žute tabije i još brojne sadržaje, koji će, nadamo se, i ove godine postačima, ali i svima ostalima koji su željni znanja uljepšati ramazanske noći.

Stručni suradnik na pripremi nam je bio dr. Abdulgafar ef. Velić.

Urednica Selma Tahirović.

Pratite TVSA na Facebook-u i Youtube.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com