Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Najava međunarodne konferencije „Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju“

Najava međunarodne konferencije „Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju“

Međunarodna konferencija „Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju“ 12. i 13. maj 2015. – Sarajevo

 

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici biće obilježena 11. jula 2015. godine. Genocid u Srebrenici je najgori masakr koji se desio na tlu Evrope od Holokausta. Najmanje 8.372 Bošnjaka (bosanskih muslimana) muškaraca i dječaka je sistematično pogubljeno od strane vojske i policije Republike Srpske. Genocidu 1995. godine prethodio je masakr i „etničko čišćenje“ na području cijele Bosne i Hercegovine od početka rata 1992. godine.  Žrtve Srebreničkog genocida su pronađene u skrivenim masovnim grobnicama širom istočne Bosne. Njihovi posmrtni ostaci su identificirani najmodernijom DNK tehnologijom a ukopani su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Dvadeset godina kasnije, društvo u Bosni i Hercegovini se suočava sa složenim pitanjima pravde, poricanja i pomirenja. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Sud Bosne i Hercegovine su osudili desetine pripadnika vojske i policije Republike Srpske. To uključuje visoko-pozicionirane generale, oficire i neposredne izvršioce. Međutim, pitanje političke kao i direktne odgovornosti i dalje ostaje. Prema Gregory Stantonu, posljednja faza genocida je poricanje. Nivo negiranja zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini od strane vojske i policije i dalje ostaje na visokom nivou u Republici Srpskoj. Postoji tendencija visoko-rangiranog političkog podržavanja, finansiranja i javnog negiranja zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom 1992.-95. Još jedno važno pitanje bosanskohercegovačkog društva je suočavanje sa sjećanjem. Kako bi trebali da se sjećamo žrtava genocida? Koja metode će se koristiti za uspostavljanje dugotrajnog kolektivnog sjećanja na žrtve genocida?

Cilj konferencije je otvoriti prostor za dijalog o negiranju genocida, kolektivne memorije i sjećanja, kao i uspostaviti mrežu naučnika i istraživača koji rade na ovim pitanjima. Nadamo se da ćemo pružiti priliku za razmjenu i raspravu ideja, teorijskih i empirijskih istraživanja, kao i metodoloških pristupa fokusirajući se na post-genocidno društvo u Bosni i Hercegovini, kao i u dijaspori. Stoga, pozivamo istraživačko i akademsko osoblje, profesore, ali i postdiplomce, doktorante, aktiviste i predstavnike civilnog društva da daju svoj doprinos ovoj konferenciji. Prihvatamo radove koji tretiraju sljedeće teme:

1) Ideologija u pozadini genocida: Klasifikacija, simbolizacija i dehumanizacija Bošnjaka
2) Oblici i metode poricanje genocida
3) Kolektivno sjećanje: Komparativna analiza
4) Memorijali i spomenici: Komparativna analiza
5) Život nakon genocida: Bošnjačke udovice i preživjeli

Važni rokovi:
Rok za prijavu radova                                                                                      5.1.2015.
Rok za objavu imena odabranih izlagača                                                   30.1.2015.
Rok za dostavljanje prve verzije rada                                                          15.4.2015.
Rok za dostavljanje završnog rada[1]                                                         31.5.2015.

 

Odabrani radovi bit će objavljeni u recenziranom zborniku radova. Radni jezici konferencije su bosanski i engleski. Simultani prijevod biće obezbijeđen tokom trajanja konferencije. Učešće je besplatno. Hrana i radni materijali su obezbijeđeni za sve učesnike. Uz to za izlagače je obezbijeđen i smještaj.

Za učešće na konferenciji bez izlaganja možete aplicirati na sljedećem linku: „Aplikacija za učesnike konferencije“

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je naučnoistraživačka ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Fokus rada Instituta je na islamskoj tradiciji Bošnjaka i to kroz teorijska i empirijska istraživanja pisane i usmene, duhovne i materijalne islamske tradicije Bošnjaka te njihove društvene i kulturne stvarnosti. Institut nastoji promovirati i poticati kvalitetna i objektivna istraživanja unutar predmetnih naučnih oblasti te ostvariti kontakt sa srodnim lokalnim i međunarodnim institucijama. Za sve upite stojimo na raspolaganju na email: [email protected], a web stranica Instituta je: www.iitb.ba. 

 


[1] Očekivana dužina završnog rada je maximalno 10 000 riječi

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top