Ekologija

Nahla: vaša eco-friendly inspiracija!

Članice Nahlinog kluba mladih „Tignum“, u okviru svog projekta “Ekologizirajmo zajednicu”, ove godine su odlučile oplemeniti prostor u kojem Nahla djeluje i dodatno ga prilagoditi ekološkim standardima. Tako će od prvog dana proljeća Nahla s ponosom u karakteristike svog poslovanja uvrstiti i atribut eco-friendly!
Želimo vaš boravak u našim prostorijama učiniti ugodnim, a u isto vrijeme čuvati okolinu i odgovorno se ponašati prema Planeti koju smo dobili u naslijeđe. Zbog toga u svom svakodnevnom radu i djelovanju primjenjujemo brojna eco-friendly rješenja.

Krenuvši malim koracima, iz vlastite kuće, nastojale smo primijeniti pozitivne prakse koje će doprinijeti zdravijem životu i smanjenju zagađenja u našem gradu te ih istovremeno prenijeti i na sve vas, kao i na širu zajednicu. Ove prakse uključuju uštedu energije i vode, odgovorno korištenje svih resursa, te recikliranje i smanjenje zagađenja na nekoliko nivoa, podsticanjem jednostavnih navika pojedinaca/ki koje mogu donijeti velike promjene u cijeloj zajednici i u konačnici poboljšati kvalitet života svih nas i omogućiti nam opstanak na ovoj Planeti.

Kao dio svog prijateljskog odnosa prema okruženju u kojem živimo u Nahli pazimo da:

gasimo svjetlo kad izlazimo iz prostorije i kad god nam nije potrebno,
isključujemo uređaje nakon korištenja,
koristimo štedne sijalice za unutrašnju i vanjsku rasvjetu,
na svim računarima aktiviramo eko-mod,
svi produžni kablovi u zgradi imaju prenaponsku zaštitu,
isključujemo punjače iz utičnice čim se baterija napuni,
odgovorno i racionalno koristimo vodu,
printamo odgovorno (samo ono što je neophodno i kad god je moguće obostrano),
odgovorno koristimo resurse za grijanje i hlađenje (grijemo samo prostorije koje su u upotrebi, temperaturu podešavamo prema vremenskim uvjetima napolju, isključujemo grijanje neradnim danima, koristimo ekološki prihvatljive energente, klima-uređaje koristimo samo kad je neophodno),
odgovorno i racionalno koristimo kancelarijski materijal,
sadimo biljke koje pogoduju enterijeru svojom estetskom, ali i zdravstvenom funkcijom i adekvatno se brinemo o njima,
koristimo organska i eco-friendly sredstva za čišćenje, kad god je to moguće,
stalno nastojimo reducirati količinu otpada koja nastaje u zgradi,
organiziramo recikliranje svog papirnog i plastičnog otpada,
podstičemo svoje članice, prijatelje/prijateljice i partnerske organizacije da primjenjuju eco-friendly rješenja.

Kroz svoje programe nastojimo osnažiti žene svih generacija i motivirati ih na društveni aktivizam i odgovorno djelovanje u zajednici. Stoga pozivamo i vas da nam se pridružite u navedenim eco-friendly aktivnostima i da svaki svoj dolazak u Nahlu iskoristite kao podsjetnik da uradite nešto za dobrobit svog okoliša:

kad god vam vremenski uvjeti dopuštaju, umjesto korištenja automobila prošetajte do Nahle, dođite javnim prijevozom ili koristite bicikl koji ćete parkirati na naš parking za bicikle,
ako vozite automobil, vozite pametno (održavanjem propisnog pritiska u gumama možete smanjiti potrošnju goriva za više od 3%, a svaka 4 litra benzina koji uštedite ne samo da pomažu vašem budžetu, već i ne ispuštaju 9 kg ugljičnog dioksida u atmosferu),
ne rasipajte vodu tokom pranja ruku, tuširanja, uzimanja abdesta,
gasite svjetla nakon izlaska iz prostorija,
kupujte uređaje koji štede resurse,
reducirajte količinu otpada koji proizvodite u svom domaćinstvu kupovinom proizvoda s manje ambalaže i višekratnim korištenjem ambalaže kad god je moguće,
ne zaboravite koristiti platnene cekere umjesto plastičnih kesa,
brinite se o zelenim površinama oko svojih kuća i zgrada,
posadite drvo ili biljku kad god ste u mogućnosti (samo jedno drvo tokom svog životnog ciklusa preradi oko tone ugljičnog dioksida)
… i ne zaboravite motivirati i druge da djeluju!

Brinimo jedni o drugima tako što ćemo brinuti o okolišu!
„Ekologizirajmo zajednicu“ je projekt Nahlinog kluba mladih „Tignum“. Uvođenjem dodatnih ekoloških praksi u rad i djelovanje Nahle nastojimo motivirati preko 8.000 korisnica naših programa i usluga da primjenjuju pozitivne prakse i navike, što će u konačnici značiti ekološki osviještenu širu zajednicu i odgovorno i proaktivno djelovanje u jednom od najzagađenijih gradova Evrope s ciljem smanjenja zagađenja i promocije zdravijeg stila života za sve nas!

nahla.ba

Povezani članci

Back to top button