Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nagrada Hasan-ef. Škapur dodijeljena Salihu Indžiću glavnom imamu Medžlisa Travnik

Nagrada Hasan-ef. Škapur dodijeljena Salihu Indžiću glavnom imamu Medžlisa Travnik

Najznačajnija nagrada i priznanje za doprinos razvoju hadiske znanosti na području Rijaseta IZ u BiH ove godine dodijeljena je glavnom imamu MIZ Travnik Salih-ef. Indžiću Priznanje i nagrada iz Fonda „Hasan-ef. Škapur” dodjeljuje se pojedincima i institucijama za doprinos razvoju hadiske znanosti. Ovogodišnja svečana dodjela upriličena je 23. decembra, poslije mevludske svečanosti koju su upriličili imami s područja MIZ Tešanj. Nakon pozdravnih riječi imama Čarši-džamije Enver-ef. Kurtića, glavni imam MIZ Tešnja mr. Fuad-ef. Omerbašić je kazao o nagradi: “Fond ‘Hasan-ef. Škapur’ ustanovljen je pri Medžlisu Tešanj 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata te dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih, posebno hadiskih znanosti. Dosad je dodijeljeno 135 stipendija”.

Gosti programa bili su i glavni imami susjednih medžlisa, profesori i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Dževdet-ef. Šošić, muftija zenički Ejub-ef. Dautović i drugi. U svom obraćanju efendija Indžić se zahvalio na nagradi, te naglasio kako je ova nagrada utemeljana na hadisu koji govori o važnosti oživljavanja Poslanikove, a.s. prakse. Porijeklom je iz poznate travničke ulemanske porodice. Njegova braća Abdulkadir i Hamid Indžić su, također, profesori islamskih nauka. Hamid uskoro završava prijevod Sunena Ibn Madže.

Salih-ef. Indžić je rođen 1974. godine u Travniku. Završio je Gazijinu medresu i Fakultet hadisa i islamskih znanosti u Medini. Na Fakultetu islamskih nauka je magistrirao, a trenutno priprema doktorski rad iz oblasti hadisa. Bio je imam u Bugojnu, a trenutno je glavni imam MIZ Travnika. Pored ostalog društvenog angažmana stalni je sudski tumač za arapski jezik pri Kantonalnom sudu u Travniku. Objavio je četiri knjige i brojne stručne radove iz oblasti hadisa. Oženjen i otac troje djece.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top