Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nadolazeća zima toplija od prosjeka

Nadolazeća zima toplija od prosjeka

Naredni zimski period biće topliji u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za to doba godine, predviđa dugoročna prognoza vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) za BiH, kao i usaglašena prognoza nacionalnih meteoroloških službi Jugoistočne Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

U navedenom periodu nisu isključeni periodi sa znatno nižim temperaturama, ali i kraća razdoblja sa izrazito većom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Sezonske količine padavina očekuju se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku Bosne i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka, uz malu do umjerenu vjerovatnoću od 40 posto.

Iako se u narednom tromjesečnom razdoblju predviđaju padavine iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini u i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja sa lokalno većom količinom padavina, ali i duža sušna razdoblja.

Na vrstu padavina, naročito u zimskom periodu, utiče i temperatura zraka kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi, nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta padavina, navode iz FHMZ-a.

Sezonska prognoza odnosi se za razdoblje decembar 2017.  – februar 2018. godine.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com