Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS: Povećanje broja ECTS bodova za prenos u narednu godinu

Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS: Povećanje broja ECTS bodova za prenos u narednu godinu

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo formiralo je „Komisiju za razmatranje primjedbi, prijedloga i sugestija na Nacrt Zakona o visokom obrazovanju“.

Komisija je sastavljena od uposlenika ministarstva, akademske zajednice (predstavnika svih grupacija na UNSA) i predstavnika Studentskog parlementa Harisa Zahiragića.

Na sedmoj sjednici Komisije, održanoj danas, prihvaćena su i podržana neka rješenja koja su u odnosu na sadašnji Zakon revolucionarna i u najvećem interesu studenata.

Prije svih mislimo na odredbu o broju ECTS bodova dozvoljenim za prijenos u narednu godinu studija, koja je povećana sa dosadašnjih 6 na 12 ECTS bodova, i tako omogućila prijenos velikih predmeta, ili više manjih u narednu godinu – a do sada su studenti, u slučaju da im ostane 12 ECTS bodova nepoloženih, morali obnavljati godinu.

Također, prihvaćen je prijedlog izmjene odredbe o gubitku statusa  redovnog (budžetskog) studenta nakon samo jednog obnavljanja godine, te je previđena mogućnost jedne obnove godine tokom školovanja bez gubitka statusa redovnog studenta.

Pored toga, usvojen je niz kvalitetnih i za studente dobrih prijedloga kao što je obavezno objavljivanje završnih radova, obavezno izdavanja diplome na engleskom jeziku, mogućnost da prilikom prijave na konkurs za upis na fakultet kandidati mogu predati ovjerenu kopiju dokumenata, i tako steći mogućnost prijave na više konkrursa (više fakulteta).

Zahvaljujemo se predlagačima i svim članovima Komisije na podršci, te izražavamo nadu da će se ove odredbe i izmjene Nacrta, uz sve dosadašnje kvalitetne odredbe koje smo mi kao SPUS uspjeli integrisati u sami Nacrt, pronaći u konačnom tekstu Prijedloga Zakona o visokom obrazovanju, te da će isti biti usvojen bez zadiranja u te odredbe.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top