Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Nacionalnom parku Una uručen evropski certifikat za održivi turizam

Nacionalnom parku Una uručen evropski certifikat za održivi turizam

U Evropskom parlamentu, u Bruxellesu, direktoru Nacionalnog parka Una Amarildu Muliću danas je uručen evropski certifikat za održivi turizam, javlja Anadolu Agency (AA). 

Odluku o dodjeli certifikata za održivi turizam na pet godina prije mjesec i po donio je Nezavisni odbor Euro parkova čime je Nacionalni park Una postao jedini nacionalni park u Bosni i Hercegovini koji je nosilac tog prestižnog priznanja. 

“To je priznanje i za Nacionalni park Una i svima onima koji su se uključili u proces njegove uspostave. To je priznanje za Bosnu i Hercegovinu. Ono puno znači u procesu brendiranja Nacionalnog parka na ciljanim tržištima u Evropi i svijetu. Nacionalni park Una postaje tačka na svjetskoj turističkoj karti kada je u pitanju zaštićeno područje i to daje garanciju posjetiteljima, koji žele provesti jedan dio svoga života u posjeti zaštićenim područjima, da će dobiti određene standarde u BiH koje mogu dobiti u Americi, Aziji, Africi, na svim kontinentima”, istakao je u za AA Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una. 

 

Istovremeno, ovim se NP Una prepoznaje i kao atraktivno područje za posjetioce u smislu pružanja adrenalinskih stimulansa i rekreacije. 

“Kajak i rafting su u Nacionalnom parku Una jedan od najboljih i najatraktivnijih dijelova sadržaja. Tu je i sportski ribolov, fišing, posjete prirodnim ljepotama, preko 200 kilometara uređenih pješačkih i planinarskih staza u području Nacionalnog parka Una. Možemo reći i najmodernije opremljenu destinacije kao što su Štrbački buk, vodopad u Martin Brodu… Ulagalo se puno vlastitih sredstava, ali i kroz projekte donatora. Ustvari, stvorili smo osnovu za daljnji razvoj”, naglasio je Mulić.

Direktor Nacionalnog parka Una navodi da će biti  potrebno nastaviti ulagati u Nacionalni park Una, ali planski. 

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top