Vijesti iz svijeta

Nacionalna vijeća Bošnjaka i Albanaca tražit će zaštitu na Ustavnom sudu Srbije

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Albanskog nacionalnog vijeća, zvanično Nacionalnog savjeta bošnjačke manjine u Srbiji i Nacionalnog savjeta Albanaca u Srbiji, nakon susreta u Bujanovcu potpisali su zaključke o zauzimanju zajedničkih stavova u vezi s izmjenama zakonodavnog okvira za nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Zaključke su potpisali predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Albanskog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin i Šukri Imeri.

U ovom dokumentu je navedeno da “Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) daje punu podršku političkoj deklaraciji i zahtjevima Skupštine albanskih odbornika Preševske doline, od 14. jula 2018. godine”.

Kako je potvrđeno iz BNV-a, tokom susreta zvaničnika predstavničkih tijela Bošnjaka i Albanaca u Srbiji postignut je zaključak da se kod Ustavnog suda Republike Srbije pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, zbog, kako je navedeno, umanjivanja ranije stečenih prava pripadnicima nacionalnih manjina, kao i zbog kršenja procedure i forme propisane članom 8. stav 2. Zakona o narodnoj skupštini i članom 47. stav 2. jedinstvenih metodoloških pravila za izradu propisa, gdje su umjesto donošenja novog teksta zakona usvojene njegove izmjene i dopune.

“Albansko nacionalnog vijeće i Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenut će kod Ustavnog suda Republike Srbije postupak za ocjenu ustavnosti i stavljanje van snage pojedinih članova Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji predstavljaju prepreku ostvarivanju stečenog prava na samoupravu pripadnika nacionalnih manjina”, piše u zaključku.

Skupština Srbije usvojila je 20. juna 2018. godine izmjene seta zakona o pravima manjina.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas boravi u Preševskoj dolini.

Bošnjačko nacionalno vijeće i Albansko nacionalno vijeće su 30. aprila, 2018. godine u Novom Pazaru potpisali Memorandum o saradnji na zajedničkim projektima kao i planiranju zajedničkih aktivnosti u sferi djelokruga vijeća.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button