Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Načelnik Semir Efendić održao predavanje o vođenju uspješne politike na lokalnom niovu

Načelnik Semir Efendić održao predavanje o vođenju uspješne politike na lokalnom niovu

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić večeras je na predavanju u Balkanskom centru za analizu i studije ukazao na važnost vođenja politike na lokalnom nivou kao preduslova uspješne državne politike.

– Trenutno stanje pokazuje da je politička vlast većinom koncentrisana na državnom, entitetskom i kantonalnom, a najmanje na lokalnom nivou. Međutim, činjenica je da najviše efekata rada imamo u općinama – izjavio je Efendić za Fenu.

Kaže da su politike na državnom i općinskom nivou skoro nepovezane, pri čemu ističe da većinu problema općine rješavaju samostalno, a da država ne koristi dovoljno općine kao mehanizam za realizaciju svojih politika.

Iz navedenih razloga, Efendić s drugim načelnicima općina želi ukazati nadležnima na višim  nivoima vlasti da se u obavljanju aktivnosti drže Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koja, između ostalog, podrazumijeva pravo lokalnih zajednica na samofinansiranje i pravo na korištenje vlastitih resursa.

– Kroz razne primjere vidimo da su općinama oduzete mogućnosti da se uspješno razvija, a jedan od načina da se riješi problematika u političkom sistemu je da se da više ovlasti i sredstava lokalnim zajednicama u provođenju politika – zaključio je Efendić.

Predavanje načelnika Općine Novi Grad je jedno od mjesečnih predavanja koje sa ličnostima iz političkog, društvenog i kulturnog života organizira Balkanski centar za analizu i studije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top