Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Načelnik Novog Grada predvodio delegaciju bh. općina u Turskoj

Načelnik Novog Grada predvodio delegaciju bh. općina u Turskoj

Delegacija bosanskohercegovačkih općina i članica Unije turskih gradova (TDBB), na čelu sa načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo i članom Upravnog odbora Unije turskih gradova (TDBB) Semirom Efendićem, boravila je u Turskoj, gdje je potpisan protokol o saradnji na izgradnji Mosta prijateljstva u Doboju.

Delegaciju je u sjedištu TDBB-a primio predsjednik Ibrahim Karaosmanoglu, koji se tom prilikom zahvalio na solidarnosti i podršci koju su predstavnici lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini iskazali turskim kolegama tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, koji je teroristička organizacija FETO izvela 15. jula.

Ističući kako je delegacija iz Bosne i Hercegovine u Tursku stigla kako bi iskazala solidarnost i podršku Turskoj nakon pokušaja puča, Karaosmanoglu je kazao da je tom prilikom upriličeno i potpisivanje protokola o saradnji na realizaciji projekta “Most dobojskog prijateljstva“.

“Srca naših prijatelja u BiH su kucala za nas i radovali su se kada je vojni udar spriječen. Zahvaljujem im se na tome. Čestitali su nam na hrabrom suprotstavljanju turskog naroda protiv izdajnika i pučista. Radujemo se i zbog toga što ćemo zajedno graditi Most dobojskog prijateljstva. Želja nam je da taj most poveže narode u tim gradovima i da bude i poveznica prijateljstva među njima“, kazao je Karaosmanoglu.

Načelnik Općine Novi Grad Efendić je tom prilikom čestitao narodu Turske na hrabrosti koju je pokazao tokom pokušaja vojnog udara i dodao da su svi ponosni na to.

“Mi u BiH smo izuzetno sretni zbog ekonomskog napretka koji Turska osvaruje u proteklom periodu. Vojnim udarom su htjeli da unište taj trend ekonomskog napretka, ali turski narod to nije dozvolio“, kazao je Efendić.

Podsjetivši da je ranije vojni udar viđen i u Egiptu, načelnik Efendić je kazao da je za razliku od egipatskog, turski narod spriječio pučiste u njihovoj namjeri i cijelom svijetu dao lekciju o demokraciji.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Doboj Istok Kemal Bratić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo dogovorenom saradnjom na izgradnji Mosta dobojskog prijateljstva i istakao da je riječ o projektu koji ima veliku važnost, jer će povezivati narode u njihovoj saradnji.

“Pomno smo pratili dešavanja u Turskoj i uspjeh turskog naroda. Uvijek smo uz turski narod. Bilo je čak i onih koji su željeli doći ovdje i podržati turski narod“, kazao je Bratić.

Nakon obraćanja, delegacije su potpisale protokol o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Mosta dobojskog prijateljstva.

Potpisivanju su prisustvovali i generalni sekretar TDBB-a Fahti Solak, načelnik turske općine Bagcilar Lokman Cagirici, načelnik općine Beykoz Yucel Celikbilek, gradonačelnik Mersina Burhanettin Kocamaz i sekretar Skupštine Grada Doboja Miloš Bukejlović.

Delegacija je potom prisustvovala i svečanom otvorenju bibliotele TDBB-a koja je u mjestu Merkezefendi otvorena uz podršku istanbulske općine Zeytinburnu.

Kao kopredsjednik i član Upravnog odbora TDBB-a, načelnik Semir Efendić prisustvovao i dvjema sjednicama Izvršnog odbora, na kojima su razmatrane teme iz proteklog perioda.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com