Vijesti iz zemlje

Načelnik Efendić ugostio delagaciju grada Istanbula

Delegacija grada Istanbula predvođena zamjenikom gradonačelnika Istanbula Ismailom Hakki Turuncom i firme Istanbulskog vodovoda (ISKI) sa direktorom Fatihom Turanom i saradnicima,  posjetili su Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje ih je primio načelnik Semir Efendić.

Posjeta je upriličena nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između firme ISKI i KJKP Vodovod i kanalizacija, koji bi trebao da pomogne sarajevskom vodovodu u rješavanju problema sa vodsnabdijevanjem.

Također, puštene su u rad četiri pumpe koje su donacija istanbulskog vodovoda, instalirane u izvorištu Bačevo, koje će osigurati dodatnih 200 litara vode u sekundi za grad Sarajevo. Vrijednost donacije je oko milion maraka.

Radi se o veoma važnoj uspostavi saradnje između istanbulskog i sarajevskog vodovoda obzirom da firma ISKI snabdijeva vodom 17 miliona stanovnika Istanbula i jedna je od  četiri najveće na svijetu u toj oblasti.

Prilikom današnjeg susreta, načelnik Efendić zahvalio je prijateljima iz Turske na pomoći koju pružaju našoj zemlji, a obzirom da je načelnik Efendić jedan od kopredsjednika Unije gradova i općina turskog svijeta (TDBB), istakao je da je u jednom dijelu pripreme ovog projekta bila uključena i organizacija TDBB.

Grad Istanbul ranije je imao slične probleme sa vodosnabdijevanjem , tako da oni imaju velika iskustva kada je u pitanju rješevanje tih problema.

Potpisivanjem memoranduma obavezali su se da će u narednom periodu pomoći sarajevskom Vodovodu da napravi master plan rješvanja problema vodosnabdijevanja, što je neophodno kako bi se u glavnom gradu BiH u potpunosti riješio taj problem.

Nakon posjete Novom Gradu, za delegaciju iz Republike Turske upriličen je i prijem kod gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake u Gradskoj vijećnici.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button