Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Nabavite sebi Nuru-l-idah – klasično djelo iz hanefijskog fikha

Nabavite sebi Nuru-l-idah – klasično djelo iz hanefijskog fikha

Čim sam u medijima vidio da je na tržište izašao hanefijski fikh ‚Nuru-l-idah’ od šejha eš-Šurunbulalija, odmah sam se javio prevodiocu ovog djela, prof. Jusufu Džafiću kako bih što prije kupio ovu knjigu i imao je u svojoj kućnoj biblioteci.

Knjiga je za par dana stigla na kućnu adresu. Kao veliki ljubitelj pisane riječi, a posebno fikha i fikhskih djela, iščitavao sam je sa velikim užitkom. Ponovo sam se vratio u neka ranija vremena kad sam detaljno i temeljito godinama iščitava razna druga usuli-fikhska i fikhska štiva, i u tim danima i trenucima iščitavanja bio u nekom posebnom duhovnom halu (stanju), jer vas ovakvi sadržaji ne mogu ostaviti ravnodušnim.

 Svaki zaljubljenik u fikh imanski se uzdiže kad isčitava propise Allahove vjere i kad kroz to iščitavanje uvidi temeljitost, jednostavnost i lahkoću Allahove vjere kroz ono što nam je naša ulema kazala u svojim stručnim valorizacijama i pojašnjenjima propisa i intencija našeg časnog dina.

Kad slušate stručnjake fikha i pred njima učite Allahovu vjeru, te iščitavate sadržaje koje su fekihi pisali kako bi Allahov din pojasnili ljudima, vi tada shvatate koliko ste sretni što je vas Uzvišeni počastio i u vaše srce usadio ljubav prema ovoj disciplini: ‚’Kome Allah želi dobro, poduči ga razumijevanju(propisima) vjere’’. (Buhari, Muslim)

Ova knjiga sadrži 306 strana i u njoj se razrađuju poglavlja o čistoći, namazu i postu. Iščitavajući sadržaj naišao sam na nekoliko detalja sa kojima se ne slažem, odnosno koje bih drugačije pojasnio (teravih namaz, devri-iskat, nafile pred džumu, jaciju i slično), ali to je sasvim normalno. Svi mi kad čitamo ili slušamo nešto, počesto se nađemo u situaciji da nam (recimo) 70, 80 ili 90 % sadržaja odgovara, to jest slažemo se sa istim, ali da nismo potpuno saglasni sa svim što smo čuli ili negdje pročitali. Samo je(su) časni Kur’an (i sahih zbirke hadisa) izuzet(i) od zamjerki, a od svačijeg drugog govora se može nešto izuzeti.

Ne znam nijedan ćitab koji je čovjek pisao a da iz njeg ne bih bar po koju rečenicu izbacio, ali ne treba biti sitničav posebno zbog vremena u kojem je ovo vrijedno djelo i pisano (1623. godina). Ovaj naslov smatram veoma korisnim, posebno za vjerske radnike (imame, vjeroučitelje i profesore islamskih znanosti), te smatram da ga trebaju promovisati i koristiti u teoretskom i praktičnom radu.

Mišljenja sam da naši medžlisi trebaju nabaviti ovo djelo, ali i knjigu EL-MUHTAR LIL-FETVA, koju je također preveo i prokomentirao vrijedni prof. Jusuf Džafić. Izdavač oba djela je PLANJAX KOMERC iz Tešnja.

Za narudžbe ovih korisnih naslova zainteresirani se mogu javiti prevodiocu na broj 065 789 887, na njegov Facebook profil ili na mail [email protected]  .

 Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com