Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Na Zapadu ništa novo: Zločin iz mržnje – ubijeni, jer su muslimani

Na Zapadu ništa novo: Zločin iz mržnje – ubijeni, jer su muslimani

Američki muslimani okrenuli se društvenim mrežama kako bi iznijeli svoje probleme i strahove.

 Piše: Abdel Rahman Youssef

WASHINGTON – Ubistvo Iračanina Ahmeda Al-Jumailia (36), kojeg su prošle sedmice ubijen iz vatrenog oružja ubili nepoznati počinioci pred njegovim domom u saveznoj državi Teksas, svjedoči o očiglednom porastu ubistava i napada na muslimane u američkom društvu.

Ubistvo Al-Jumailia uslijedilo je nakon prošlomjesečnog višestrukog ubistva u Sjevernoj Karolini, kada su ubijeni Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammad (21) i Razan Mohammad Abu-Salha (19), tri muslimanska studenta arapskog porijekla.

Nakon toga su se pojavili i drugi zločini, poput podmetanja požara u džamiji Quba u gradu Houstonu, u Teksasu, zatim ubistva Amerikanca pakistanskoga porijekla Mukhtara Ahmeda (41) u Louisvillu u Kentakiju. Njega je sa nekoliko hitaca usmrtio čovjek kojeg je policija kasnije proglasila “mentalno neuračunljivim”.

Tu su i stalni napadi na muslimane, poput događaja u Mičigenu prošlog mjeseca, kada su dvije osobe napale jednu muslimansku porodicu u prodavnici, nanijevši im povrede.

Muslimani Amerike smatraju ovo zločinima iz mržnje, zbog čega su uputili kritike američkim medijima za njihovo ignoriranje. To ih je potaklo da se okrenu društvenim mrežama i na taj način prenesu svoju poruku, što je naišlo na solidarnost i interakciju i nemuslimana. To potvrđuje i veliki broj postova na Twitteru s različitim hashtagovima, od kojih je najčešći #MuslimLivesMatter.

Žrtve nasilja i žalbe

Jedan od postova na glavnoj stranici Twittera glasi: “Živimo u surovom svijetu, tražimo da svi imaju jednaka prava, jer je svaki život bitan.”

Tim povodom Haya Barakat je napisala: “Moj rođak, njegova supruga i njena sestra poginuli su samo zato što su bili muslimani, pa neka mi onda neko kaže da ne postoji rasizam i zločini iz mržnje!”

Na profilu pod imenom “Justice” piše da je zločin u Teksasu trebao biti na naslovnim stranama svih novina, jer je to odjek zločina iz Chapel Hilla, ali ovaj zločin je naišao na zid tišine.

Vlasnica profila “Black political Buzz” napisala je da muslimane u južnim državama ubijaju zbog njihove vjere i da su ti zločini slični zločinima protiv Afroamerikanaca u prošlosti te je optužila kanal Fox News za podsticanje mržnje. 

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Zločin iz mržnje: Ubijeni, jer su muslimani

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top