Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Na zahtjev Erdogana: Turski Dijanet preuzima štampanja djela Rısale-i Nur Saida Nursija

Na zahtjev Erdogana: Turski Dijanet preuzima štampanja djela Rısale-i Nur Saida Nursija

Odlukom Vijeća ministara, na osnovu Zakona o naučnim i umjetničkim djelima, br. 5846, sva prava i odgovornosti nad djelima Saida Nursija data su Rijasetu islamske zajednice Turska. Na prvom izdanju potpise sa posvetom stavili su Predsjednik Turske Redžep Tayyip Erdogan i neki od učenika Saida Nursija.

 “Sretni smo što je ispunjena želja našeg ustada, rahmetli Saida Nursija. Sa željom da se nastavi…”  R. Tayyip Erdogan

Jedna od najvećih želja Bediuzzamana Said Nursija bila je štampanje djela Risale-i Nur koje je svojevrsni tefsir Kur'ana, od strane države.

U tom cilju prije 64 godina upućeno je ovo djelo tadašnjem predsjedniku Rijaseta islamske zajednice, Ahmedu Hamdi Aksekiju. No u ostvarenju tog cilja spriječila ga je smrt. Nakon toga različite društvene prilike onemogućile su štampanje ovog djela sve do danas, zbog toga se ovom događaju pridaje velika pažnja.

DJELO RISALE-I NUR U POTPUNOSTI ĆE BITI ŠTAMPANO DO KRAJA 2015. GODINE

Saznali smo da će se nakon štampanja djela Išaretu-l idžaz koje je pokrenuto na zahtjev Redžep Tayyip Erdogana 2014. god., i realizirano od strane Rijaseta islamske zajednice Turska, nastavit štampanje djela Risale-i Nur, autora Saida Nursija.

Prema informacijama dobivenim iz Islamske zajednice, na zahtjev predsjednika predsjedništva Islamske zajednice Republike Turske, prof. dr. Mehmeda Gormeza, upućenog odgovornima u predsjedništvu Islamske zajednice Turske, do kraja 2015. god. bit će okončano štampanje i publiciranje djela Risale-i Nur.

 Saopšteno je da se pripreme za publikaciju obavljaju ekstremnom pedantnošću i preciznošću i sa velikom odgovornošću te da će kaligrafija i grafički dizajn biti urađeni po ugledu na već publicirani Išaretul idžaz, a da sve to nadzire stručni tim koji će dati sve od sebe da djelo u najljepšem i vrhunski kvalitetnom izdanju stigne do čitalaca. Upravo je taj prekomjerni oprez razlog zbog kojeg je potrebno vremena do završetka štampanja.

Napominje se da je nakon Išaretul i'džaza, u većoj mjeri dovršeno uređivanje knjiga Mesnevi-i Nurije i Sozler (Riječi) te da će od strane Vjerske zajednice Turske biti publicirane do aprila mjeseca, saopćeno je iz sarajevske izdavačke kuće Rejhan koja je ovlaštena za štampanje Risala na bosanskom jeziku.


Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top